Úgy tűnik, Magyarországon mégsem lesz abortusztabletta

2014. február 17. 18:01

Élénk vitát váltott ki néhány évvel ezelőtt az abortusztabletta hazai engedélyezésének lehetősége. Az ellenzők most sikerként kónyvelhetik el, hogy a gyártó, a Sun Pharmaceutical Industries Europe egyelóre visszalépett a magyarországi forgalomba hozatalától. A döntésről a Népszabadság online adott hírt.

2014. február 17. 18:01

„A cég 2007-ben kért engedélyt az Országos Gyógyszerügyi Intézettől (OGYI) a szer hazai rendelhetőségére, erre az elvi lehetőséget 2012-ben meg is kapta. Következő lépésként – egy úgynevezett első gyártási tételt – kellett volna átadniuk az OGYI-nak egy utolsó ellenőrzésre, hogy a készítmény csomagolása, a beteg és az orvos tájékoztató szövege megfelel-e a hazai előírásoknak. A „próbacsomag” azonban azóta sem érkezett meg. Az okokról a cég képviselője nem kívánt nyilatkozni.


A Népszabadság szerint azonban az okok „nem feltétlenül szakmaiak.” Emlékeztetett a kisebbik kormánypárt két évvel ezelőtti, az engedélyezést követő abortuszellenes kampányára, s Szócska Miklós akkori a témával kapcsolatos Hír TV-s nyilatkozatára is, mely szerint „a készítmény hazai regisztrációja nemzetközi kötelezettség volt, de az abortusztabletta alkalmazásával kapcsolatban olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely egykönnyen nem rendezhető..”

Véleményünk szerint azonban bármi legyen is az ok, ha a gyártó nem tesz eleget a mindenkire egyaránt vonatkozó előírásoknak, akkor a forgalmazásra értelemszerúen nem kerülhet sor. Mivel a Sun Pharmaceutical nem nyilatkozott a döntés hátteréről, a következtetések nem lehetnek mások, csak spekulatívak.

Az abortusztabletta, és ezzel összefüggésben általában az abortusz megítélése, meglátásunk szerint azonban a politikai vetületnél sokkal szélesebb társadalmi és erkölcsi kérdéseket vet fel, ezért csupán politikai szempontú megközelítése alkalmasint torz eredményre vezethet.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!