Így áll most az abortusz körüli vita Amerikában

2023. április 27. 13:01

Ötven év után újraszabályozták az abortusz kérdését az Egyesült Államokban, ismét a tagállamokra bízva az arról való döntést. A legtöbb államban inkább a jelenlegi törvény szigorításán és nem az enyhítésén gondolkodnak.

2023. április 27. 13:01
null

Az 1973-as Roe kontra Wade bírósági ügyet követően az Egyesült Államokban szövetségi szintre emelték a korábban tagállamilag szabályozott abortusz kérdését, és egységesen azt a törvényt hozták, hogy a nőnek a magzat életképessé válásáig – vagyis a várandósság 24. hetéig – joga van az abortuszhoz. Az utolsó trimeszterben pedig akkor végezhető a beavatkozás, ha a magzat veszélyezteti az anya egészségi állapotát.

2022 júniusában viszont az Egyesült Államok immár konzervatív többségű Legfelső Bírósága

úgy határozott, hogy visszaadják a tagállamoknak a szabályozás jogát a kérdésben.

Ezzel gyakorlatilag két részre szakadt az ország: egyes államokban a korábbinál jelentősen nagyobb védelem illeti meg a magzatokat, más államokban viszont akár a születés pillanatáig lehetőség van a terhesség megszakítására.

Republikánus és demokrata államok – elmozdulás a szélsőségek felé

Az Egyesült Államok középső részén hagyományosan konzervatív, republikánus, míg a keleti és nyugati parton demokrata többség van. Ez jól látszik a 2020-as elnökválasztási térkép színein is, és ezt követi mintázatában az abortusz szabályozása is.

 

Forrás: The Wall Street Journal
Forrás: The Wall Street Journal

A sötét narancssárga színnel jelzett államokban (például Idaho, Texas, Oklahoma)

tilos az abortusz a várandósság minden szakaszában,

kivéve, ha a magzat az anya életét veszélyezteti, vagy nemi erőszak esetén. A halvány narancssárga színű államokban (Indiana, Wyoming, Utah) várhatóan a közeljövőben szigorítanak a jelenlegi szabályozásokon. A szintén halvány narancssárga színnel jelzett Észak-Dakota esetében ez már meg is történt, ahol április 24-én fogadták el az abortuszt szigorító törvényt.

A sárga államokban (Florida, Arizona, Wisconsin) az abortusz a várandósságnak csak bizonyos időpontjáig lehetséges. Míg Floridában és Ariznában ez a határ 15 hét, egyes államokban, mint Iowa a magzat 22 hetes koráig legális az abortusz. Wisconsin esetében érdekes, hogy bár hivatalosan nem tiltották be, az államban egyelőre nem végeznek abortuszt – kivéve, ha az anya élete veszélyben van –, amíg jogilag nem szabályozzák a kérdést.

A szürke területek (Montana, Nebraska, Kansas) a semleges zónák, ahol egyelőre sem abortusz-, sem életpárti döntés nem született. Ezekben az államokban egészen a várandósság 22. hetéig lehetséges az abortusz elvégzése mindenféle feltétel nélkül. Montanában és Nebraskában várhatóan a jövőben szigorítanak ezeken a törvényeken.

A maradék, zöld színű államokban pedig a demokrata vezetés a korábbi abortusztörvény további enyhítéséről döntött.

Kalifornia, Nevada, Washington és New York államokban nemcsak, hogy feltétel nélkül legális az abortusz mindaddig, míg a magzat életképessé nem válik, de az állam még támogatja is a terhességmegszakítást. Washingtonban például három évre előre feltöltötték az abortusztabletta raktárakat vészhelyzet esetére.

A Roe kontra Wade-döntés eltörlésével igencsak megosztott lett Amerika az abortusz kérdését illetően, ami arra ad lehetőséget, hogy azokból az államokból, ahol szigorúbb törvények vannak életben, megengedőbb szomszédjaikba utazzanak abortuszt végeztetni a terhes kismamák. Az abortusztablettákat illetően pedig korábban abból volt botrány, hogy megnőtt a postán küldött tabletták száma azokba az államokba, ahol illegális azoknak a használata.

Észak-Dakota, egy újabb győzelem az életpártiaknak

Az Egyesült Államok Legfelső Bírósága kevesebb mint egy éve döntött a Roe kontra Wade eltörléséről, így sok államban még mindig nem tudtak egyezségre jutni az abortusz szabályozásával kapcsolatban. Mivel sok helyen a legutóbbi állami szintű rendelkezés a ’40-es és ’50-es évekre nyúlik vissza, a legtöbb esetben nem lehet alapul venni az akkori szabályozásokat.

Több államban sem sikerült még megállapodni a végső törvényt illetően. Legutóbb április 24-én, Észak-Dakotában iktatták törvénybe az abortusz betiltását. Az északi államban ezentúl csak akkor végezhető abortusz, ha az édesanya veszélyben van, vagy nemi erőszak áldozata lett. Utóbbi esetében a magzatelhajtás a terhesség 6. hetéig lehetséges, később már ez sem számít elfogadható indoknak.

Bár korábban nem volt tiltva az abortusz, lehetetlen volt hozzájutni,

mivel az állam egyetlen abortuszklinikáját áthelyezték a szomszédos Minnesotába.

Észak-Dakotával együtt az USA 50 államából 21-ben a 2022 júniusa előttinél szigorúbb abortusztörvények léptek életbe. További három államban pedig még lehet számítani szigorításra.

Mi lesz a tablettákkal, amelyek minden második abortuszért felelősek?

Az abortusztablettákkal kapcsolatban is más és más törvény van életben az ország különböző államaiban. Jelenleg 13 államban tilos az abortusztabletták szedése, köztük Texasban, Alabamában, Oklahomában és Wisconsinban.

Nemrég viszont felmerült, hogy

az USA összes államában betilthatják az egyik legnépszerűbb tabletta, a mifepriszton használatát.

A mifepriszton egy olyan gyógyszerkészítmény, amely blokkolja a terhesség kialakulásához szükséges progeszteron hormont.

Tavaly novemberben a keresztény Szabadságvédő Szövetség (ADF) pert indított azzal az indokkal, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala túllépett hatáskörén, és nem foglalkozott a biztonsági problémákkal, amikor 2000-ben jóváhagyta a mifepriszton használatát.

Matthew Kacsmaryk texasi szövetségi bíró a felperesek mellé állt, és április 7-én bírósági kérvényt nyújtottak be a mifepriszton használatának felfüggesztésére. A körzeti fellebbviteli bíróság nem tiltotta be a gyógyszer forgalmazását, de szigorította annak feltételeit. Korábban a terhesség tizedik hetéig lehetett szedni, a bíróság döntésének értelmében lejjebb vitték a határt hét hétre. Az igazságügyi minisztérium csütörtökön kifogást emelt a döntés ellen, a Legfelső Bíróság pedig elutasította Kacsmaryk kezdeményezését. Az ügy visszakerült a körzeti fellebbviteli bírósághoz, akiknek május 17-ig van idejük felülvizsgálni a döntést.

A Fehér Ház szóvivője a nők egészsége elleni támadásnak minősítette a gyógyszer betiltására tett kísérletet.

Az USA-ban jelenleg minden második abortuszért az abortusztabletták felelősek. Még ha be is tiltaná az Egyesült Államok a mifepriszton forgalmazását, a másik legnépszerűbb készítmény, a misoprostol továbbra is elérhető lenne. Persze ez nem vonatkozik arra a tizenhárom államra, ahol betiltották az összes tabletta forgalmazását.

 

Nyitókép forrása: Getty Images/Chip Somodevilla

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halas
2023. április 27. 17:54
És ha téged is abortáltak volna? 44 millió gyereket ölnek meg évente!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Augustus1
2023. április 27. 17:40
Azért tisztázzuk. Égbekiáltó különbség van aközött, hogy a jogrend megengedi az abortuszt, meg aközött, hogy nem engedi, és akkor jönnek az angyalcsinálók, meg átmegy a nő a szomszéd államba. Ui. a jogrend egyetlen célja és értelme a gyönge megvédése az erőssel szemben (Hammurabi). Ahol pedig a jogrend engedi meg a leggyengébb, a leginkább védelemre szoruló megölését, ott a továbbiakban nem is lehet jogrendről beszélni (Benedek pápa).
EX - Terminátor
2023. április 27. 14:51
NINCS NEM VOLT ÉS SOHA NEM IS LESZ VITA!!! TI EGÉSZ EGYSZERŰEN CSAK ELPUSZTÍTANDÓ FÉRGEK VAGYTOK AKIKEP PUSZTÁN CSAK AZÉRT HOGY BELE MERÉSZELTETEK POFÁZNI ABBA AMIBE NEM TEHETITEK KI FOGOK CSINÁLNI.
Upuaut
2023. április 27. 14:39
Na, és Amerika pofázik, hogy máshol a bírók politikai elkötelezettségét emlegetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!