Miért nem szülnek a magyar nők?

2022. május 13. 07:48

Erről nem nagyon kérdezi őket senki.

2022. május 13. 07:48
null
Bakó Júlia
Mérce

„Példátlanul kevés, összesen csak 19 688 gyerek született 2022 első negyedévében Magyarországon. A modernkori statisztikai nyilvántartás bevezetése óta egyszer sem született húszezernél kevesebb gyerek ebben az időszakban, amivel az idei év a 2019-es negatív rekordot is alulmúlta.

A születésszámok folyamatos csökkenése egy ideje világosan látható tendencia a legtöbb fejlett országban, így Magyarországon is, ami rengeteg potenciális válságot rejt magában, a munkaképes lakosság elfogyása miatt a nyugdíjrendszer vagy akár az egész gazdaság összeomlásáig.

Tisztában van ezzel a magyar kormány is, amely egy ideje észrevehetően és nem túl finom eszközökkel próbálja rávenni a magyar nőket arra, hogy szüljenek, és szüljenek többet. Az elmúlt években nem egy jobboldali politikustól és közéleti szereplőtől hallhattunk olyan megszólalásokat, amelyek a nők legfőbb feladatának a gyerekszülést írják elő, a CSOK, a családi adókedvezmények és más gyerekeseknek járó juttatások pedig anyagilag is jövedelmezővé (vagy legalábbis vállalhatóbbá) akarják tenni a gyerekvállalást. Persze, mint ahogy sokan rámutattak már, ezek az intézkedések egyenlőtlenül érintik a különböző társadalmi csoportokat és közel sem olyan eredményesek, ahogy azt a kormány remélné.

De mi a baja a magyar nőknek? Miért nem szülnek többet?

Erről nem nagyon kérdezi őket senki. A jobboldal az alacsony születésszámokat előszeretettel fogja például a feministákra vagy a genderlobbira (az vajon mi?), azzal vádolva őket, hogy hamis emancipációs utakat kínálnak a nőknek, és összezavarják a »tradicionális« nemi szerepeket, amelyek teljesen világosan rögzítik, hogy a nő igazán akkor válik nővé, ha anya lesz, a nő fő feladata, fő örömforrása, életének beteljesítője pedig a családjáról való gondoskodás.

Pedig annak, akit kicsit is érdekelnek az alacsony születésszámok mögött meghúzódó valódi okok, nem kell a feministákig szaladnia, hogy megértse, miért vállalnak egyre kevesebb gyereket a magyar nők.”

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 277 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celoke
2022. május 15. 22:22
Ez a hülye hazug mocsok szélsőbaloldali rima már a címben téved. Szülnek a magyar nők. Sőt Magyarországon ők szülnek. Ez a hüyle ribanc még a statisztikai számokat se tudja értelmezni. Valadil 7:57-es kommentje telitalálat. Az 1970-es évek közepén 180 ezer volt a születések száma, tehát 30 év múlva a 2000-es évek közepén ennyi volt a szülőképes korosztály. Mától vissza harminc éve 125 ezer volt, most ennyi számú korosztály szül és vállal ugyannyi gyereket, mint tizenöt éve a 180 ezres. Süllyedjen el a sorosista áruló maffiózó baloldal szégyenében a rohadék csomagolóikkal, Bokrossal meg Gyurcsánnyal az élen.
kishal
2022. május 14. 10:33
Arra azért megkérném a szerzőt, hogy a nyugat európai országok őslakosságának (jujj!) születésszámait is magyarázza meg nekünk, ha már a hazait ilyen sunyin költőien hagyta!
masikhozzaszolo
2022. május 14. 09:03
Ez egy olyan terület, ahol hiába mondott ellent Orbán az Uniónak, hogy ő nem fog szülni, akkor se ha Uniós rendelet, mert teljes méhükkel harcolhatnak a magyar ellenzéki amazonok a szülésükkel. És ugye már itt is van Bősz Anett, és a másik is várja a gyereket. https://www.facebook.com/mernyo/posts/5378968212154171
Jose
2022. május 14. 06:41
1. Nem az abszolút számot kell nézni, hanem a szülőképes korú nők számához képestit. És az csökken. 2. "és nem túl finom eszközökkel próbálja rávenni" - Mi van? Senkit nem kényszerítenek. Szóval: ez a nő buta. (Ami azért kínos, ha egy újságba próbál írni az ember.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!