Molnár Lajos tévedése

2021. április 08. 17:24

Molnár Lajos emlékét megszépíti mai utódainak szégyenletes egészségpolitikája.

2021. április 08. 17:24
Kökény Mihály
Népszava

„A második Gyurcsány-kormány első egészségügyi minisztere, az SZDSZ által jelölt Molnár Lajos nagyívű tervekkel érkezett a főhatóság élére 2006 nyarán. Reformlázban égett, hihetetlen elszántsággal látott elképzelései megvalósításához. Kórházigazgatóként jól ismerte a rendszer fonákságait, s tudta, mit akar. Tisztában volt azzal, hogy radikális ellenzékkel, betegérdekek köntösét öltő szakmai lobbikkal kell hadakoznia, és a szocialista képviselők soraiban sokan, a változások politikai hatásaitól rettegve, csak félszívvel vagy egyáltalán nem támogatják. Első lépései kedvező eredményekkel jártak, emlékezzünk csak a patikán kívüli gyógyszerárusítás lehetőségére, a gyógyszerárakat csökkentő nyilvános licitre vagy a biztosítottak érdekeit védő egészségbiztosítási felügyelet létrehozására. A vizitdíj ugyan szitokszóvá vált, de többletbevételt hozott a háziorvosoknak, és visszafogta a szolgáltatások indokolatlan igénybevételét.

Az akkori holland és főleg szlovák minta alapján úgy vélte, hogy a társadalombiztosítás negligálásával a magánbiztosítók versenye teremthet tiszta viszonyokat, nagyobb elégedettséget a hazai egészségügyben. Ez a modell kényszerítheti ki az ellátás minőségi különbségeinek csökkentését és a felesleges kórházi kapacitások leépítését.

Másfél évtizeddel később bizonyítékok alapján állíthatjuk, hogy tévedett. A leggondosabb szabályozás sem óvja meg a betegeket a magánbiztosítók szelekciójától, hiszen abban érdekeltek, hogy a kis egészség kockázatú és tehetősebb polgárokat válasszák. A modell drága, nem növeli az ellátás hatékonyságát. 

Az igaz, hogy Molnár nevezte ki tisztifőorvosnak Falus Ferencet, aki 2009-2010-ben remekül helyt állt a H1N1 pandémia megfékezésében. Molnár Lajos emlékét megszépíti mai utódainak szégyenletes egészségpolitikája. Az erőforrás minisztérium fideszes és KDNP-s irányítói asszisztáltak ahhoz, hogy a regnáló hatalom kivéreztesse és sorsára hagyja az ágazatot. Molnár reformokat akart, voluntarista lendülettel. Erőből próbálta lenyomni terveit a szakmai és közéleti szereplők torkán, a konszenzus keresést szükségtelen időpocsékolásnak tartotta. Azt azonban tudta, hogy az egészségügy nem omlik össze. Gyakran mondogatta, hogy nincs olyan rossz ellátás, amelynél rosszabbat nem lehet nyújtani. És ő ki szeretett volna törni ebből a mókuskerékből. A körülmények, az idő és talán saját személyisége ez ellen dolgoztak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Squalline
2021. április 09. 13:30
Felelevenitenem Kokeny es Molnar elvtarsnak a Hospinvest tortenetet, amellyel a nagybecsu egeszsegpolitikajuk szetverte Heves Megye egeszsegugyet. Politikai vezerlessel kenyszeritettek be az egri, paradi es hatvani korhazat a maganegeszsegugybe. A dolgozokat erovel kenyszeritettek arra, hogy az allami jogviszonybol atlepjenek egy maganceg alkalmazasaba. Sok dolgozo veszitette el emiatt tobb evtizedes jogviszonyahoz kotodo jogosultsagait, felmondasi vedelmet, es az egesz kenyszer atalakitast allasat feltve, egzisztencialis rettegesben elte meg. Majd az egesz koncepcio, amely az allami es maganegeszsegugy hibridkiserlete volt, csodbe ment, es az adofizetok penzen kellett rendbe tenni a romhalmazt, amit maguk utan hagytak. Es ezek az alakok beszelnek az egeszsegugy osszeomlasarol, sajat erdemeikrol, hozzaertesrol, elkepzeleseik nagyivu voltarol? Nekik jarvany nelkul is sikerult az osszeomlas....
galancza
2021. április 09. 12:22
kökimisi szamuely unokája.
Magnólia
2021. április 09. 09:08
Na még egy-két hét és Horvát Ágika és Csehák Judit és Veér András szösszeneteit is olvashatjuk. Ratkó Annát interjúvold meg, és az ő véleményét tolmácsold legközelebb, te orvosok szégyene.
998877
2021. április 09. 08:50
Bajban a moslékosok, ha elővették a naftalinszagú bolsi múmiát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!