Már létezik a papír Bitcoin

2013. augusztus 21. 20:32

A Bitcoin az a pénzügyi rendszer, amely független az egyes államoktól, megalapítja azt a világpénzt, amelyről csak beszélnek. Interjú.

2013. augusztus 21. 20:32
Blummer Tamás
Portfolio.hu

Ön szerint a virtuális világból kilépve, megfogható papírpénzként is megjelenik majd a Bitcoin?

Persze, már létezik. Bármilyen megjelenése lehet, hiszen a Bitcoin egy digitális adat, bármire rárakható. Ez egy tipikus használati módja. Az egyik oldalon van egy QR kód, ami a cím, a másik oldalon pedig az a QR kód, ami ennek a címnek a titkos kulcsa. Ha ezt ismerem, akkor azt az egyenleget, ami ezen a számlán van, meg tudom mozdítani.

Egy amerikai bírósági ítélet szerint a Bitcoin tulajdonképpen pénznek tekinthető, ami nagy előrelépést, és veszélyeket is rejthet magában. Mi várható Ön szerint a Bitcoin szabályozását illetően?

A szabályozóknak azt kellene észrevenniük, hogy az emberiség feltalálta a kereket, és nem fogja elfelejteni. Feltalálta, hogy hogyan lehet létrehozni egy virtuális pénzt, ez az ötlet sohasem fog eltűnni. Teljesen mindegy, hogy mit csinálnak, a szellem kiszabadult a palackból, sokkal ésszerűbb lenne, ha azon gondolkodnának, hogy hogyan fognak ezzel együttélni. A Bitcoin ugyanis a jól felosztott piacot veszélyezteti egy újrafelosztással. A bankrendszer, illetve a fizetési hálózatok vezetőinek ez egy egzisztenciális fenyegetés, és a lobbicsoportjuk erősen dolgozik azon, hogy a Bitcoint illegalizálják vagy kontrollálják. Mindezek mögött semmi más nincs, mint az a remény, hogy időt nyernek. Szerintem ők is tisztában vannak azzal, hogy ez egy megállíthatatlan dolog. Ez olyan, mint az MP3 a zeneiparban. A Bitcoin el fogja söpörni az aktuális pénzügyi rendszert. Én ezt úgy állítom, hogy életem nagy részében befektetési bankár voltam. A 16 éves, nagyon komoly banki karrieremet adtam fel, hogy megalapítsam a Bits of Proofot.

Elképzelhetőnek tartja például azt, hogy az MNB-nek Bitcoin tartaléka is legyen?

Hosszútávon egyértelműen erről van szó. Az sem véletlen, hogy a Bitcoin 2009-ben állt elő. A Bitcoin első tranzakciójában, az úgynevezett genezis tranzakcióban egy kis szövegrészlet is benne van, amit a Bitcoin alapítója írt az algoritmusba, ez a Times 2009. január 3-i címlapjának a szövege. Ez azért van benne, hogy bizonyítsa, hogy ezen a napon indult a Bitcoin. A Bitcoinnak van egy missziója is: megteremteni azt a globális pénzügyi rendszert, amely 2008-ban gyakorlatilag összeomlott. Máig rajta van a lélegeztető gépen, mert a politikusok máig nem találtak újat, de mi megtaláltuk. A Bitcoin az a pénzügyi rendszer, amely független az egyes államoktól, megalapítja azt a világpénzt, amelyről csak beszélnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rand
2013. augusztus 24. 07:49
A bitcoin tényleg zseniális módja annak, hogy a kitalálói piszkosul meggazdagodjanak legálisan, semmi több. Ja, fegyver és kábítószervásárlásra is kiválóan bevált. A halálát az fogja majd jelenteni, amikor kijön majd a bitcoin 2.0, ami nem kompatibilis az előzővel. Legkésőbb akkor ráébred majd minden tulajdonos, hogy a bizalom elpárolgása után egy obskurus programon és néhány tökéletesen érdektelen számhalmazon kívül nincs más a birtokában. Pontosabban, majd egy másik csoport másik rendszere jön (van is már pár jelölt), ami technikailag jobb, és mindenki azt akarja majd használni. Épp elég sok érdekelt lesz abban, hogy a rendszer lenullázódjon. Aztán amikor már egy tucat bitcoin-szerű rendszer megy egymás mellett, a plebs keres magának más szórakozást.
tamas222
2013. augusztus 22. 08:37
Ez kétesélyes:Vagy valóban megszabadulunk a banki machinációk egy részétől,vagy önként sétálunk bele egy csapdába. Ha valaki tudja ellenőrizni a rendszert(ne mondjátok,hogy nem lehetséges,sajnos épp elég furcsaságot tapasztalhatunk),idővel,tökéletes uralomra tehet szert. Akkor is irányítani fognak,csak más-mások. (lásd Monsanto)
MacElek
2013. augusztus 21. 21:50
Van nem virtuális pénz is?
hátakkor
2013. augusztus 21. 21:24
Mint minden hitel, így a pénz alapja is a bizalom. A hit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!