Felejtsük el a bankokat!

2013. március 29. 14:04

Ideális esetben két fajta befektetési eszköz létezne. Az állam csak a kincstárjegyeket garantálnák, minden más csődbe mehetne, tilos lenne kimenteni őket.

2013. március 29. 14:04
Zsoldos István
Guruló Hordó

„Ideális esetben két fajta befektetési eszköz létezne:

1. Rövid lejáratú kincstárjegyekbe fektető alap(ok)
2. Minden más. Ez utóbbiak természetesen csődbe mehetnének, és a kormányoknak tilos lenne kimenteni őket

Felejtsük el a bankokat. A kormány garantálhatná (vagy akár üzemeltethetné is) a(z egyik) kincstárjegy alapot, ugyanúgy, mint ahogy „garantálja” az államadósságot. Nem tökéletes garancia, de hát az életben nincsenek kockázatmentes befektetések. A többi befektetési eszköz valójában részvényfinanszírozás lenne, még ha esetleg nem is annak hívnák. Többféle kockázat-megosztási konstrukció lehetne, de senkinek sem lenne az az illúziója (ami ma még előfordul), hogy bárki garantálná a kockázatos befektetéseket. Ugyanis ha az állam garantálja ezeket, akkor egy idő után olyan nagyra nő az állományuk, hogy a garancia értéktelenné válik. A garancia már akkor is torzítja az ösztönzőket, mielőtt ez bekövetkezne. Lehetnének olyan törvények, amelyek arra szolgálnának, hogy a lakosságot felvilágosítsák a kockázatos befektetések állami garanciájának hiányáról (vagy ezt akár be is tilthatnák) és olyan törvények is, melyek megakadályozzák a bank-szerű, nem teljes fedezettel működő entitások kialakulását. 

(...)

A pénzügyi közvetítők továbbra is közvetítenék a befektetők megtakarításait a beruházók felé – az egyetlen különbség az lenne, hogy ehhez előbb magukhoz kellene vonzaniuk ezeket a megtakarításokat. Különböző változatai lehetnek a tervnek, az IMF tanulmányban a kormányra bíznák, hogy kontrollálja a pénzmennyiséget. A gyakorlatban jobb lenne, ha ezt egy független jegybank végezné, de ez csak részletkérdés. A fontos eredmény az lenne, hogy különválna a fizetési és a finanszírozási rendszer, és az élet nem állna le, ha a „bankok” bezárnának, mint ahogy az most történik.

Ez a terv szinte túl jónak hangzik ahhoz, hogy igaz legyen – miért nem vezette be eddig senki? Az egyszerű magyarázat a politika – a bankok nem szeretnék, ha elvesztenék az előjogaikat (azt, hogy pénzt teremthetnek és, hogy az állam néha kimenti őket). A harmincas években is nagyjából ez volt az oka, hogy a tervet nem vezették be Amerikában. Ehhez még hozzájön a szokásos inercia: amikor a dolgok ránézésre jól működnek (és ne feledjük, a hitelezési buborékok felszálló ágát a legtöbb ember szereti), akkor senkit nem lelkesedik azért, hogy a pénzügyi rendszert teljesen átszabja. Nem véletlen, hogy az eredeti terv is a Világválság alatt került a figyelem középpontjába. Lehetséges azonban, hogy a jelenlegi (vagy a valószínűsíthető jövőbeni) válságok indukálják majd ennek a kérdésnek az újragondolását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2013. március 29. 14:56
Nem tudom... Ennyi idő alatt, és ilyen mélységben nem tudom átgondolni a mondandó lényegét, de az a kijelentés, - márpedig ebből indul ki -, hogy az államot finanszírozó (kincstárjegy) kötvénypiacon kívül semmire sem nyújtana - még "elvi" - garanciát sem az állam, érdekes következményekhez vezetne, illetve mégis csak valamiféle garancia érvényesítésére bírná a pénzügyi kormányzatot. Ugyanis, ha a "minden más" csődbe menne, akkor a kincstárjegyért kapott pénz sem érne semmit. Kicsit attól tartok, hogy talán ez az ötlet is abból a téves nézetből származik, hogy a világgazdasági csődöket VÉGEREDMÉNYBEN minden bizonnyal a "bűnös" bank-, és pénzrendszer okozza. Holott a válságokat VÉGEREDMÉNYBEN a kapitalista gazdaságot feszítő számtalan ellentmondás váltja ki, melyeket olykor a legnagyobb hozzáértéssel és óvatossággal sem lehet felszámolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!