Oroszország és Irán kéz a kézben

2023. február 02. 14:15

Oroszország és Irán egyesíti bankrendszerét, hogy megkerülje a kitiltást a világszerte elfogadott, nemzetközi átutalásokat is kezelő fizetési rendszerből, a SWIFT-ből.

2023. február 02. 14:15
null

Oroszország és Irán bankjait a szankciók már tavaly márciusban elzárták a SWIFT-től, a fizetési üzenetküldő rendszertől. Hétfőn több iráni jegybankár úgy nyilatkozott, hogy integrálják a két ország bankrendszerét. Oroszország az új rendszer segítségével évi 10 milliárd dollárra növelné az Iránnal folytatott kereskedelem forgalmát.

Az első szankciók mind Oroszország, mind Irán esetében a SWIFT-rendszerből, a globális banki fizetések kritikus kommunikációs rendszeréből való kitiltásról szóltak, amivel megnehezítették mindkét ország vállalatai számára a külföldi fizetések küldését és fogadását. Most integrálnák a bankrendszereiket, hogy megkerüljék a SWIFT-ből való kitiltásukat.

A világ pénzrendszerének drámai alakításáról ebben a cikksorozatunkban olvashat igen érdekes hátteret.
Irán és a térség geopolitikai helyzetéről ebben a friss és hasznos cikkünkben olvashat.
Továbbá Irán január végén ismét bekerült a nemzetközi hírekbe, miután több katonai létesítményét dróntámadás érte. A találgatások izraeli vagy ukrán támadásokról szólnak.

olvashat igen érdekes hátteret. Irán és a térség geopolitikai helyzetéről olvashat. Továbbámiután több katonai létesítményét dróntámadás érte. A találgatások izraeli vagy ukrán támadásokról szólnak.

Elsőként a Reuters jelentette hétfőn, hogy több iráni központi banki tisztviselő megerősítette az orosz központi bankkal való partnerséget. Az orosz központi bank azonban nem kommentálta az ügyet, nem adott ki hivatalos nyilatkozatot a honlapján.

Mohsen Karimini, az iráni központi bank helyettes kormányzója egy helyi hírügynökségnek elmondta, hogy „az iráni bankoknak többé nem kell használniuk a SWIFT-et az orosz bankokkal való kapcsolatukban”. 

Az Irán és Oroszország által kovácsolt új kommunikációs rendszer nagyjából 700 orosz bankot és 13 másik ország 106 külföldi bankját fogja összekapcsolni.

Egy nemrégiben megjelent jelentés szerint, Oroszország célja, hogy az új rendszer segítségével évi 10 milliárd dollárra növelje az Iránnal folytatott kereskedelmi forgalmát. Azt is tervezik, hogy együttműködik Iránnal egy aranyfedezetű kriptovaluta kifejlesztésében, amely kihívást jelenthet az amerikai dollárral szemben.

„Az Irán és a világ közötti pénzügyi csatorna helyreállítása folyamatban van” – tette hozzá Mohammad Farzin, az iráni központi bank vezetője a Twitteren közzétett nyilatkozatában.

Az iráni bankokat először még 2018-ban szorították ki a SWIFT-ből, amikor az Egyesült Államok újra szankciókat vezetett be Iránnal szemben, miután az kilépett a mérföldkőnek számító nukleáris megállapodásból. Tavaly, miután Oroszország megszállta Ukrajnát, több orosz bankot is kitiltottak ebből a kommunikációs rendszerből.

A SWIFT-ből való kitiltás mindkét nemzet bankrendszerére nézve súlyos következményekkel járt, mivel a belgiumi székhelyű üzenetküldő hálózat kulcsfontosságú a bankok közötti pénzügyi tranzakciók megkönnyítésénél. 

A SWIFT több mint 200 ország, több mint 11 000 pénzügyi intézményét köti össze, és honlapja szerint naponta átlagosan 42 millió üzenetet küld.

A tilalom emellett gyakorlatilag elzárja Oroszország és Irán devizatartalékait, ami megnehezíti gazdaságaik finanszírozását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította az Oroszország világgazdaságtól való elszigetelésére irányuló nyugati erőfeszítéseket, és még korábban úgy nyilatkozott, hogy Oroszország a baráti nemzetekkel való kapcsolatainak erősítésével fog erre válaszolni. Putyin különösen érdekelt a kapcsolatok elmélyítésében Iránnal, amely a súlyos nyugati szankciók közepette nehéz gazdasági helyzetben van.

„Irán gazdaságilag továbbra is küszködni fog, amennyiben az országban nem lesz gazdasági növekedés” – mondta Ali Khamenei, Irán legfelsőbb vezetője hétfőn egy televíziós beszédben.

Az iráni statisztikai központ szerint az infláció az egekbe szökött, meghaladta az 50 százalékot, és a lakosság több mint fele a szegénységi küszöb alatt él.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2023. február 04. 07:09
a nyugat felszámolja önmagát... a 2014-es szankciókkal is sikerült elérni, h Oroszország importőrből az egyik legnagyobb búzaexportőr lett... idióta, köcsög jenkik!!!
Haram
2023. február 04. 03:20
Még jó, hogy nálunk nincs infláció! Ja, de.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!