A nanorészecskék megváltoztatják a cukorbetegek életét

2021. április 22. 22:20

A New York-i Egyetem Abu Dhabiban található kampuszának kutatói kifejlesztették az inzulin adagolás forradalmian új módszerét, amely megkönnyítheti a cukorbetegségben szenvedők napi gyógyszerellátását.

2021. április 22. 22:20
null

Az újonnan feltalált inzulin kapszulák szájon át történő bevétele után szükség esetén közvetlenül a véráramban fejtik ki hatásukat.

A diabétesz egy olyan anyagcsere rendellenesség, amely a cukor túlzott felhalmozódását okozza a vérben. A glükóz a szervezet fontos energiaforrása, amely a sejtekbe történő beépülését követően hasznosul. Az inzulin nevű hormon segíti elő a cukor sejtbe ágyazódását.  Abban az esetben, ha a hormonhatás nem megfelelő mértékű, napi több alkalommal inzulint juttatnak a szervezetbe injekción keresztül. Azonban az injekciókat a betegek nehezen tudják beadni maguknak és sok esetben inkább kihagyják.

A tudósok számára nagy fejtörést okoz a megfelelő gyógyszerforma kifejlesztése, mert az inzulin a gyomorba érve gyorsan lebomlik, így nem jut elég idő arra, hogy a bélfalon át felszívódva a véráramba kerüljön, ahol kifejti hatását. 

A New York Egyetem Abu Dhabiban található kampuszának kutatói erre találták meg a megoldást. Kifejlesztették az úgynevezett iminnel kapcsolt kovalens szervesvázú gyomornedv ellenálló nanorészecskéket (nCOF).

Ezek a kapszulák az inzulint nanorétegek közé töltik, amelyek megvédik a gyomorsavaktól és a bélnyálkahártya gáton keresztül a véráramba jut. Az nCOF-ek véráramba kerülése után csak akkor oldják fel a gyógyszert, amikor a beteg inzulinszintje eltér az átlagostól. 

A technológia lényege, hogy a gyógyszer gyorsan reagál a vércukorszint emelkedésére, majd miután elérte a normális értéket, azonnal leáll az inzulin adagolás, elkerülve ezzel a túladagolást.

A cikket fordította Krakkai Alexandra.
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. május 08. 00:37
A cukorbetegek életét meglehetősen sok minden megváltoztatja. A cukorbetegség - ahogyan az a nevében is benne van - betegség és nem rendellenesség. Ha a tudósok nem a kezelgetést kutatnák, hanem a gyógymódot az jobb lenne a betegeknek. De a betegségek gyógyítása messze nagyon nem akkora üzlet, mint az életfogytig tartó kezelgetése.
ÁrPi
2021. április 23. 05:42
Igen, a sok "szuri" ha elmaradhat az jó... Az inzulinos fecskendő tű analóg (invazivitásával majdnem "egyenlő") a "botmixer" metódussal, -tudjátok a Paprika-Csekatka beszélgetés kettő közül régebbi metódusával. (Vigyázat a szájon át bevihető , tablettás/kapszulás magzatelhajtó mégsem egy betegséget akadályoz hanem emberkezdemény tovább fejlődését!) A nanorészecskékbe-ágyazott-inzulinos kapszulákkal tű már nem kell, hanem bélből juttatódhat inzulin nanokapszula mennyiség a véráramba, és a véráram glükóz (cukor) szintjének függvényében "oldódik" ott ki inzulin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!