Magyar borokat mutattak be londoni szakíróknak

2014. december 08. 22:30

A londoni magyar nagykövetségen huszonhárom hazai pincészet borait és pezsgőit kóstolhatták angol szakírók. Szilágyi László és Balassa István is ott voltak, és egy GoPro-videóban megmutatják, hogyan is nézett ki ez az egész.

2014. december 08. 22:30

A Circle of Wine Writers angol borszakíró egyesület múlt héten a londoni magyar nagykövetség szervezésében 23 magyar kiállító borait és pezsgőit kóstolhatta meg. A Circle of Wine Writers egy több száz fős angol és nemzetközi borszakírókat tömörítő egyesület. Az ő véleményükre odafigyel az érdeklődő, borértő olvasóközönség.

Welcome drinkként a Hungaria Extra Dry pezsgőt kóstolhatta meg a londoni közönség, majd 14 tokaji, több villányi, egri, szekszárdi, somlói borászat borait és a Törley etyeki pezsgőit kóstolhatták. A nemzetközi borszakírás két legendás alakja, Steven Spurrier és Hugh Johnson is méltatták a magyar borokat. Kiemelték az elmúlt évtizedek fejlődéseit a magyar borágazatban és üdvözölték, e kóstoló megszervezését.

Gál Helga, a külgazdasági és külügyminisztérium bor- és gasztronómiai tanácsadója elmndta, a korábbi bemutatókkal ellentétben, amelyekre főleg az áruházak, éttermek, szállodák beszerzőit, borszakértőit hívták meg, ezúttal elsődlegesen a borászati szakírók közössége volt a célcsoport. A cél az, hogy híre menjen: Magyarországról nemcsak az alsópolcos borok hozzáférhetők a brit piacon, hanem a minőségi borok is.

Ennek jegyében a mostani londoni bemutatóra kihozott borok nem szupermarketes borok voltak, hanem nagyon magas minőségű bormárkák, hangsúlyozta Gál Helga. Hozzátette: a bemutatóra olyan célcsoportokat kívántak kiválasztani, amelyeknek sokkal nagyobb a véleményformáló kapacitásuk, mint egy borbeszerzőé. Az Egyesült Királyságban tavaly 6,93 millió euró értékben forgalmaztak magyar bort; az idei év első kilenc hónapjában a brit piacra irányuló magyar borexport értéke megközelítette a 7,4 millió eurót.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bukovics
2014. december 10. 19:14
Megkérdeztem a külügy sajtóosztályától. Amint válaszolnak, megírjuk.
BZoltan
2014. december 09. 12:53
A résztvevő pincészetek listája publikus? Ki válogatta össze a borászatokat, borokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!