A migránsok után most még ez is: nem akarnak dolgozni az ukrán menekültek Németországban a Spiegel szerint

2023. november 06. 07:16

Egy SPD-s politikus azt hitte, hogy könnyebben be lehetne terelni az ukránokat a munkaerőpiacra, mint a migránsokat. Tévedett.

2023. november 06. 07:16
null

Megdöbbentő statisztikát tett közzé a német Spiegel. A lap információi szerint körülbelül 700.000 menekült ukrán él jelenleg Németországban, azonban ennek a csoportnak mindössze a töredéke állt munkába amióta az országban vannak. A többiek mind segélyen élnek.

A lap szerint a Németországban lévő 

ukrán menekültek mindössze 19 százaléka állt munkába

„Kiábrándító” – így jellemezte a helyzetet Matthias Jendricke, a thüringiai Nordhausen megyei tanácselnöke. 

A SPD politikusa azt hitte, hogy könnyebben be lehetne illeszteni az ukránokat a munkaerőpiacra, mint más menekülteket. Az orosz támadást követő hetekben még Berlinből buszokkal is hozatott ukrán menekülteket az országába, ugyanis a megyének sürgősen munkaerőre volt szüksége. De aztán, mondja az SPD-s polituikus, „teljesen rossz irányba mentek a dolgok”, ugyanis a menekültek mindössze töredéke akart bekapcsolódni a munka világába.

Hasonlóan látja a helyzetet Joachim Walter is a CDU-ból. Ő is megyei tanácselnök, Baden-Württemberg Tübingen megyéjében.

Az ukrán menekültek munkába állási hajlandósága jelentősen csökkent a segélyezés miatt”

 – tette hozzá Walter. 

Elsősorban a „magas állami kifizetéseket” okolja ezért, „ugyanis ez nem igazán ösztönzi az embereket arra, hogy itt dolgozzanak.” A megyéje mintegy 3400 ukrán menekültet fogadott be, közülük csak 60-an dolgoznak azóta. A felnőttek többsége – azaz 1960 ember – segélyt kap, jelenleg mindössze 720 menekült tanul németet.

A lap szerint Jendricke és Walter csak két azon sok politikusok közül, akik hasonlóképpen szólaltak fel az utóbbi időben. A Német Megyei Tanács is néhány hete azt követelte, hogy az újonnan érkező ukrán háborús menekültek ne kapjanak azonnal polgári jövedelmet Németországban.

Jelenleg csak körülbelül 19 százaléka azoknak az ukrán menekülteknek, akik Németországban vannak, és munkaképesek, biztosított munkájuk van - más európai országokban ez az arány néhol jóval magasabb.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Czarek Sokolowski / AP

 

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Janika50
2023. november 07. 08:46
Ukrán SzSzK idelyén sem voltak a munka hősei, de azért legalább katonáskodtak,muzsikok, bányászok, kohászok voltak. Aztán jött 1990. Kéretik nem elfelejteni, elsők között ismertük el a függetlenségüket feltétel nélkül. Pedig akkor az a hir járta, felajánlották Kárpátalját az elismerésért. De vissza a munka hőseire. Nem nagyon zavarta őket a számtalan vállalat bezárás, elbocsájtások, mert már akkor elkezdték félre vezetni őket, ami nem volt nehéz. Már akkor elhitették vekük, hogy Marschalsegély szerű valamit fognak kapni, mert nekik jár. Kis türelmet kértek és ők elhitték, mert elekarták hinni.
Átoperált Kiscsoportos
2023. november 07. 01:15
"B_kanya 2023. november 06. 10:04" Mondanám, h hülye vagy de miért kedveskedjek? :)))))))))))))))))
Beszélgető
2023. november 06. 22:11
Egy sikeres közmunka programmal tudunk szolgálni :o)) Havi 220 euróért lehet árokpartot takarítani, vagy két pohár aludttejet kapni napi ellátásként a szálláson. A harmadik opció, haza menni frontharcosnak...
Málaga21
2023. november 06. 21:01
"Egy SPD-s politikus azt hitte, hogy könnyebben be lehetne terelni az ukránokat a munkaerőpiacra, mint a migránsokat. Tévedett." Ez csoda lett volna, tekintve, hogy migrik 120%-a elhelyezkedett három hónappal Németországba érkezése után. Legalábbis ezt mutatta ki az összes (természetesen függetlenobjektív) kutatóintézet 2015-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!