Lelőttek egy görögkeleti ortodox papot Lyonban

2020. október 31. 17:47

Újabb keresztényellenes támadás: az elkövető sikeresen elmenekült.

2020. október 31. 17:47
null

Szombat délután négy óra környékén lelőttek egy görögkeleti ortodox keresztény papot Lyonban, Franciaországban. A görög állampolgárságú 52 éves pap éppen a város VII. kerületében, a Pere Chevrier utcában található templomot zárta be, amikor egy puskával kétszer rálőttek. A papot súlyos állapotban kórházba szállították, a hasán sebesült meg, a mentősöknek azt mondta, hogy nem ismeri a támadóját – állította a rendőrség szóvivője. A szóvivő azt is hozzátette, hogy az elkövető sikeresen elmenekült, jelenleg is keresik a hatóságok.

 A támadásnak nem voltak szemtanúi, miután a koronavírus-járvány megfékezésére kihirdetett karantén miatt nem lehet indok nélkül az utcán tartózkodni. Az ügyben a bűnügyi rendőrség indított vizsgálatot a helyi ügyészség megbízásából emberölési kísérlet gyanújával, a terrorelhárítási ügyészség egyelőre nem foglalkozik az üggyel. „Nem volt istentisztelet, a pap nem viselt reverendát” – jelezték rendőrségi források. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a pap néhány napon belül elhagyja a közösségét, miután a személye vitatottá vált a helyi ortodox közösségben. A rendőrség ezért jelenleg azt vizsgálja, hogy állhat-e személyes leszámolás a háttérben, de nem zárt ki semmilyen egyéb feltételezést sem. A belügyminisztériumban Gérard Darmanin tárcavezető ugyanakkor válságstábot állított fel, miután az országban a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben

Nem ez az első keresztényellenes súlyos bűncselekmény az elmúlt napokban. Csütörtökön iszlamisták megtámadtak egy nizzai templomot, melyben három ember meghalt, egyikőjüket az elkövető terrorista le is fejezte, hasonlóan az elmúlt hetekben meggyilkolt francia történelemtanárhoz, Samuel Paty-hoz. A csecsen elkövető azért fejezte le a középiskolai tanárt, mert ő a Charlie Hebdo szatirikus magazin Mohammed prófétáról szóló karikatúráját mutatta meg diákjainak.

Jóllehet pénteken általános karantén lépett életbe a koronavírus-járvány megfékezésére az egész országban, a vallási helyek és a temetők a hétvégére felmentést kaptak a lezárás alól a mindenszentek és a halottak napi megemlékezésekhez. A nizzai támadást követően Emmanuel Macron államfő a helyszínen jelentette be, hogy az Őrszem (Sentinelle) művelet keretében 3000-ről 7000-re emelik a fontos létesítmények, imahelyek, iskolákat védő katonák létszámát a vasárnapi mindenszentek ünnepére tekintettel. Jean Castex miniszterelnök – aki szombaton a nyugat-franciaországi Rouenba és a közeli Saint-Etienne-du-Rouvray-ba látogatott, ahol 2016-ben egy katolikus pap torkát két dzsihadista elvágta – megerősítette, hogy „a kormány eltökélt annak szavatolásában, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa a vallását, teljes biztonságban”. „A szándékunk erős, az eltökéltségünk nem gyengül, ez Franciaország becsülete, ez a köztársaság becsülete” – mondta a miniszterelnök a négy évvel ezelőtti merénylet helyszínén.

(MTI/ABC News)

Összesen 221 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2020. november 01. 10:22
Ráadásul még pravoszláv is volt.
Dénia
2020. november 01. 09:36
Mikor jut el a franciák agyáig, hogy amit a Charlie Hebdo tesz, és műveinek mutogatása, az most már közveszélyes? Közvetlenül bármikor, bárhol és bárki az életével fizethet érte. A szólásszabadság az öncenzúrával együtt működik csak. Más társadalmi szabályok betartásával működik csak, olyanok, mint az egymás iránti tisztelet. Csak akkor várhatunk el tiszteletet a mi kultúránk és szokásaink iránt, de akkor azt keményen meg kell követelni, ha mi is tiszteletben tartjuk azt, ami a másiknak fontos. Attól, hogy jogom van valamit megtenni, nem kell, hogy meg is tegyem.
civis72
2020. november 01. 08:34
a teológiailag képzetlen ferencpápaszopó ellenzék nem tud mit kezdeni az ilyen hírekkel
még fokozza
2020. november 01. 07:36
"tünetmentes embernek felesleges szájmaszkot viselnie." lehet. hogy buzi volt! És valójában egy meleget lőttek le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!