Ezzel készüljön a télre!

2014. november 30. 14:17

Tudják, melyik az a fertőző betegség, amely a legtöbb embert fenyegeti és ezáltal a legtöbb unkahelyi hiányzást is okozza? Nem, ne gondoljanak nagyon veszélyes vagy egzotikus betegségre. Egyszerúen a nátháról an szó.

2014. november 30. 14:17

A meghűlés évente 3-4-szer, de akár 8-szor is megbetegítheti az embert, érdemes hát egy kis figyelmet szentelni neki és lehetőleg elkerülni a fertőzést. 

Megelőzéséről a leggyakrabban a már gyerekkorunkban unalomig ismételt tanácsok jutnak eszünkbe: öltözz melegen, vegyél sapkát, netán egyél sok C-vitamint! Ezek persze alapvetően hasznos tanácsok, annak ellenére, hogy a náthát nem a hideg okozza közvetlenül, hanem vírusfertőzés, ami átfázás, de más immunrendszert gyengítő ok miatt is megtámadhat bennünket. (Pl. vitaminhiány, stressz, egyéb betegség.) A vírust elkerülni gyakorlatilag lehetetlen az őszi-téli időszakban, hiszen elsősorban levegőben terjed cseppfertőzéssel, de akár közös fogódzkodó vagy számítógépes egér is lehet kórokozó hordozója.
 
De mit tehetünk, ha már jelentkeztek a közismert — orrfolyással, torokfájással, köhögéssel, fejfájással, hőemelkedéssel járó — tünetek?  Először is maradjunk otthon, bármennyire is féltjük a munkahelyünket vagy érezzük nélkülözhetetlennek magunkat! Nem vagyunk hasznosabbak a főnöknek, ha végigfertőzzük az összes kollégánkat, s betegen a munkánk sem lesz teljes értékű.  Semmiképpen ne próbálkozzunk antibiotikummal! Náthánál tökéletesen haszontalan, ráadásul a hozzászokás miatt később gondokat okozhat.
Hatásosak viszont a jól ismert népi gyógymódok, gyógynövények. A legáltalánosabbak a következők: 
 
-Bíbor kasvirág (echinecea)
 
Természetes antimikrobás és fertőzésgátló: véd a baktériu­mok, vírusok, gombák és egyéb kórokozó mikrobák ellen. Az immun­rendszert általánosan serkenti.
A gyógynövény hatásaként a sejtek egy természetes antivirális anyagot, az interferont fokozottabban termelik. Ezek a hatások viszonylag rövid ideig tartanak, ezért tanácsos gyakran használni ezt a gyógynövényt - heveny fertőzések esetén akár naponta többször. 
 
-Borsmenta
 
Illékony mentolját belélegez­ve a légzés könnyebbé válik. A borsmentatea  enyhítheti az aszt­más rohamot kísérő hörgőszűkületet is. Kapszulaként, tinktúraként, illóolajként, szárított gyógynövényként, illetve teaként is beszerezhető.
 
-Kakukkfű 
 
Külsőleg sebek fertőtlenítésére, belsőleg emésztési gondok és idegesség ellen, köptető, görcsoldó és antibakteriális hatása miatt pedig torokfájás- és köhögéscsillapítóként ajánlják. A kakukkfű gyógyító hatása elsősorban fő hatóanyagának, az illóolajnak, illetve annak két legfontosabb összetevőjének, a timolnak és a karvakrolnak köszönhető. Ugyanis mindkét vegyület baktériumölő és gombaellenes tulajdonságú, emellett a köptető és emésztésserkentő hatás is ezeknek köszönhető. A kakukkfűből jóízű tea készíthető, ami segít a torokfájás és a köhögés megszüntetésében, emellett emésztési panaszok esetén is jó szolgálatot tesz. A virágzás előtt gyűjtött, föld feletti hajtásaiból nyert illóolaj a párologtatóba cseppentve felső légúti megbetegedésekben váladékoldó hatású. Emellett kiválóan alkalmas szobáink levegőjének fertőtlenítésére is.
 
-Lándzsás útifű
 
Fő hatóanyaga az aukubin glikozid, de tartalmaz még polifenolokat, nyálka-poliszacharidokat, C-vitamint, cserzőanyagot, kovasavat, káliumot, cinket.
A lándzsás útifű jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító, ezért összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. A légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására, köptetőként használják baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. Oldja a letapadt nyákot, elősegíti a köpetképződést. A torok nyálkahártyáját bevonva enyhíti annak gyulladását, szünteti a köhögési ingert. Ártalmatlansága miatt a gyermekgyógyászatban is szívesen alkalmazzák
indig, naponta négyszer-ötször frissen készítsük. Tüdőgyulla­dás veszélye esetén óránként kortyolgassuk - és a hatás nem marad el.
A légutak megbetegedése, a bronchus erős váladékozása és tüdőasztma, de még szamárköhögés esetén is régi, jól bevált gyógyszer a kakukkfű és a lándzsás útifű 1:1 arányú keveréke.
 
-Kamilla
 
A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, a legtöbb állam gyógyszerkönyvében is megtalálható hivatalos drog. Gyógyhatása sokrétű, amelyet külső és belső alkalmazása révén lehet kihasználni. A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit, és e megbetegedések esetén jól érvényesülhet a drog immunrendszeri működést serkentő hatása is. A tápcsatorna gyulladással járó megbetegedései esetén is jó szolgálatot tesz. 
Ezeket a gyógynövényeket érdemes otthon, a házipatikában is tartani, hogy szükség estén mindig kéznél legyenek. Ügyeljünk azonban arra, hogy csak biztos forrásból származó, ellenőrzött termékeket vásároljunk! Patikában ezek mindegyike folyamatosan és megbízható minőségben megtalálható. 
                                                                     
               Írásunk a tatabányai Gál Gyógyszertár támogatásával készült. (x)
Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szörf oktatás
2014. december 01. 20:12
És a varázscsillámmoszatlevél kimaradt !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!