Bejelentették: hétfőtől ingyenes lesz ez a védőoltás

2023. október 30. 18:04

Az influenza vakcina beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi vényre, a gyógyszertárban vásárolható meg.

2023. október 30. 18:04
null

Hétfőtől elérhető a térítésmentes influenza elleni védőoltás a három évesnél idősebbeknek – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) az MTI-vel. Azt írták: a múlt héten befejeződött az influenza oltóanyagok kiszállítása a háziorvosi praxisokba és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így 

október 30-tól a felnőttek részére rendelkezésre áll a háromkomponensű oltóanyag.

Jelezték: a kockázati csoportba tartozók számára a kormány az idei évben is térítésmentesen biztosítja a vakcinát, ez ebben a szezonban 949 ezer adagot jelent. Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak - írták. A 2022/2023. évi influenza szezonban csaknem 715 ezren kaptak térítésmentes influenza elleni védőoltást. 

Közölték azt is, hogy a 3 éven aluliak védőoltására háromezer adag Vaxigrip Tetra és ezer adag Fluenz Tetra oltóanyag biztosított, ezek hamarosan országszerte elérhetővé válnak. Az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, így 

különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzavírus-fertőzés vagy a megbetegedés okozta szövődmények nagy kockázatot jelentenek. 

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak – ismertették. 

Az influenza vakcina beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi vényre, a gyógyszertárban vásárolható meg. A közlemény kitér arra, hogy a szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az országos tisztifőorvos arra kéri a lakosságot, hogy önmaga és családja egészségének védelme érdekében kérje az influenza elleni védőoltást háziorvostól.

(MTI)

Nyitókép: illusztráció, Czeglédi Zsolt
 

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2023. október 31. 13:40
Külföldön már szeptemberben megmondják milyen influenzavirusok lesznek karácsony táján. Október végétől pedig már kész a vakcina és kezdenek oltani ingyenesen. Látom, Mo-n is ugyanez a helyzet. Időseknél, krónikus betegeknél ajánlják leginkább. Később lesz egy újabb Covidvariánsra is vakcina. Az orvosok szerint a súlyosabb szövődményeket el lehet kerülni a védőoltással. Vajon Ursula és férje is beoltatta magát legalább 3x a tudományos intézetek kutatóival ?
5m007h 0p3ra70r
2023. október 30. 22:32
Influenszerek ellen hatásos?
Türelem
2023. október 30. 21:20
A csendes gyilkos....
Muki46
2023. október 30. 20:12
A lehető legfölöslegesebb méreg. Egyszer beadattam, sok éve, ugyanúgy megkaptam az azévi náthát, az oltás ugyanis az előző évire szólt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!