Szijjártó: Teljesen politikamentesíteni kell a globális egészségügyi együttműködést

2023. szeptember 20. 20:31

A magyar diplomácia vezetője az ENSZ közgyűlésén hangsúlyozta, „az életmentésnek nincs semmi köze a geopolitikához”.

2023. szeptember 20. 20:31

Teljes mértékben depolitizálni kell a globális egészségügyi együttműködést annak érdekében, hogy az emberiség jobban fel legyen készülve egy esetleges következő járványra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén szerdán New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a járványok megelőzésével és a felkészültség javításával foglalkozó ülésen hangsúlyozta, hogy 

a koronavírus-járvány demonstrálta, hogy a fejlett technológia ellenére mennyire védtelen a világ valójában, 

és vannak még olyan jelenségek, amelyeket nem tudott uralma alá hajtani az emberiség.

„A több százezer elvesztett életet nem tudjuk visszaadni, azonban le kell vonni a tanulságokat, hogy a jövőben jobban felkészültek legyünk” – mondta.

Majd kiemelte, hogy az egyik legfontosabb lecke, amelyet meg kellett tanulni, hogy bár egyes stratégiai kapacitások normális körülmények közepette haszontalannak tűnhetnek, de vészhelyzetben rendkívül lényegesek, életmentők lehetnek

Ennek kapcsán aláhúzta, hogy Magyarország vakcinagyárat épít, és képessé vált védőmaszkok, kesztyűk, lélegeztetőgépek gyártására, valamint saját teherszállító repülőgépet szerzett be.

„A veszély évtizedei előtt állunk”

Szijjártó Péter felszólalásában abbéli reményének adott hangot, hogy mindenki megértette mára, hogy „az életmentésnek nincs semmi köze a geopolitikához, a vírus nem ismer határokat, ideológiákat vagy politikai hovatartozást”.

Mint közölte, a jövőbeli felkészültség erősítése érdekében 

valós globális együttműködésre van szükség, amelyet nem befolyásol, nem korlátoz a világpolitika.

„Akik hagyják az egészségügyet összekeverni a világpolitikával, azok lesznek felelősek azért, hogy nem tudunk annyi embert megmenteni, amennyit meg lehetne valós együttműködéssel” – fogalmazott.

Ezután arra emlékeztetett, hogy minden szakmai alap nélkül súlyos támadások érték Magyarországot a keleti vakcinák beszerzése miatt, márpedig hazánk éppen azért tudta a legsikeresebb oltási kampányt lefolytatni az Európai Unióban, mert keletről és nyugatról egyaránt vásárolt oltóanyagokat, erre nem a politikai hovatartozás, hanem az életmentés eszközeként tekintett a kormány.

„A veszély évtizedei állnak előttünk, s nem zárhatjuk ki, hogy új vírusok állítanak minket kihívások elé”

 – figyelmeztetett, globális felelősségnek nevezve a jobb felkészültséget.

Ha a kérdést politikai irányból közelítjük meg, akkor kudarcot fogunk vallani" - vélekedett.

A globális egészségügyi együttműködésnek teljes mértékben politikamentesnek kell lennie, és mindent meg kell tenni azért, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a lehető legdepolitizáltabb szervezet legyen – összegzett.

Szijjártó Péter felszólalását alább tekinthetik meg:

 

(MTI)

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

 

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. szeptember 21. 10:59
Csípem ezt a Szíjjártót, de azért a coviddal kapcsolatos ekkora pofátlan hazugságokat nem vagyok képes lenyelni tőle. Mint statisztikailag kiderült, a leghatékonyabb védekezés a Svédeké volt, ahol szinte semmilyen felesleges korlátozással nem cseszegették a lakosságot. Így kérdéses, hogy pontosan miben is állna ez a nagy rejtélyes globális együttműködés. Másrészt az is kiderült, hogy a maszkok nem nyújtottak kimutatható védelmet a vírus ellen (micsoda meglepetés, ezzel a covid előtt valahogy minden szakember tisztában volt, hogy az N95 sem véd vírusok ellen), így inkább ne papoljon maszkgyártásról... Az oltási kampány sikeressége is erősen kérdéses. Maximum a sebességét lehetne kiemelni, ami az 5féle oltás (nem vakcina) beszerzése miatt tényleg gyors volt, aztán meg is fizettük a tanulópénzt a Sinopharm miatt. Mellesleg a mai napig nem létezik olyan átfogó elemzés, ami kimutatta volna, hogy többlethalálozás szempontjából jobban jöttek ki az átoltottabb államok
bodrigyuri
2023. szeptember 21. 08:15
A kakadu elkezdte a nerség finomhangolását a WHO szerződésre.
Pelso j.
2023. szeptember 20. 21:26
Ok, politikamentes. De a zsebremutyi nálatok mehet, sőt, alap.
Lajoss
2023. szeptember 20. 21:10
Így van…lásd a hulladék kínai vakcinát…teljesen politikamentesen…degenerált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!