Csecsmőmirigyet növesztettek újra

2014. április 11. 02:29

Eddig legfeljebb tudományos-tudományos szerzők elképzeléseiben találkozhattunk olyan módszerrel, amellyel emősökben visszanöveszthettek valamely szervet.

2014. április 11. 02:29

Most  brit kutatóknak sikerült egereken végrehajtaniuk ilyen eljárást, s ezzel nagy lépést tettek abban az irányban, hogy a jövőben akár embereken is alkalmazható legyen a beavatkozás.


„Az immunrendszer működésében központi szerepet játszó, az öregedéssel fokozatosan elzsírosodó, így az immunrendszer öregkori gyengüléséért felelős csecsemőmirigyet (timusz, thymus) sikerült újranöveszteniük az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak egy nagyon öreg egérben" – adta hírül a hvg.hu a  Reuters közleményére hivatkozva.- 
„A kutatást vezető Clare Blackburn azt mondta: egyetlen proteint, a FOXN1-et célozták, így sikerült majdnem teljesen visszafordítaniuk a csecsemőmirigy korral járó zsugorodását. A mellkasban elhelyezkedő, regenerált szerv nem csak felépítésében vált hasonlóvá a fiatalabb egerekben lévőhöz, méretében is kétszeresére nőtt a nem kezelt egerek timuszának. Sőt funkcionálisan is helyreállt: nagyobb mennyiségben kezdte termelni a szervezetet érő fertőzésekkel szembeni harc egyik legfontosabb résztvevőjeként jellemezhető T-limfocitákat.
 
Azt ugyan még nem sikerült bebizonyítaniuk, hogy az öreg egér immunrendszere a beavatkozásnak köszönhetően valóban a fiatalabbakéhoz hasonló szintre erősödött volna, de a tudományos áttörésnek nem is ez a lényege, hanem éppen a szerv újranövesztésének ténye.
 
A brit kutatók munkájukat a Development című folyóiratban publikálták.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!