Drasztikus lépést fontolgat Müller Cecília

2023. december 03. 13:53

„Azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is” – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos szerint nagyon fontos lenne, hogy az emberek időben elmenjenek orvoshoz.

2023. december 03. 13:53

Müller Cecília országos tiszti főorvos a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben kiemelte, mennyire fontos a részvételi arány növelése az egészségügyi szűrővizsgálatokon. 

Elmondta: sok haláleset elkerülhető, ha időben felfedezik a bajt. 

„Hazánkban jelenleg az emlőszűrés, a vastagbélrákszűrés, illetve a méhnyakrákszűrés az a három nagy szervezett népegészségügyi szűrőprogram, amelyek esetében 

a részvételi hajlandóság növelése a célunk. 

Gyakori megbetegedésekről beszélünk, melyek későn felfedezve nagy számban elhalálozással végződnek, viszont ezeknél egy adott időintervallumon belül még időben be tudunk avatkozni, hogy elkerüljük a betegség súlyos kimenetelét” – mondta a tiszti főorvos.

Azt is hozzátette, hogy nehéz mit kezdeni azzal a problémával, hogy sokan nem mennek el a vizsgálatokra.

„Azért, hogy a szűréseken többen vegyenek részt, napirendre kell tűzni a szankcionálás lehetőségének kérdését is, bár a szakma ebben még nem alakított ki egyértelmű álláspontot nemzetközi szinten sem” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

Fejlesztések 

A szűréseket gyakoribbá szeretnék tenni, és bizonyos betegségek esetében lejjebb vinnék az ajánlott korhatárt. Egyes szűrésekre pedig bevetnék a legújabb technológiákat is, például 

bevezetnék a leletezésbe a mesterséges intelligencia alkalmazását. 

Müller Cecília elmondta: óriásit fejlődött az orvostudomány és a diagnosztikai, valamint a terápiás lehetőségek is sokkal szélesebbek, mint korábban. „Ugyanakkor a célunk az, hogy ne legyünk betegek és ne kelljen ezeket a beavatkozásokat igénybe venni, a mérleget a prevenció felé billentsük” – jelentette ki. 

Ezt is ajánljuk a témában

A járvány tanulságai

Müller Cecíliát arról is kérdezték: mennyire van felkészülve Magyarország egy Covid-19-hez hasonló járványra. 

„Járványok mindig voltak, vannak és lesznek, nekünk pedig mindig felkészültnek kell lennünk. 

Ezért figyelőrendszereket működtetünk, az innen nyert adatok szolgáltatnak alapot a megfelelő megelőzéshez, illetve a szükséges intézkedések meghozatalához” – jelentette ki az országos tiszti főorvos. 

Elmondta: nagyon fontos az időben történő észlelés, valamint a megelőzés különböző lépéseinek a bevezetése, majd hozzátette: sokat tanultak a járvány alatt.

„Egyfelől megváltoztattuk a légúti figyelőrendszerünket, már nemcsak több kórokozót figyelünk egyidejűleg, hanem egy kiegészítő elemzést is tettünk mellé, tehát a betegekből vett minták analizálásán kívül a szennyvízből is ki tudjuk mutatni, hogy a kórokozók milyen mennyiségben vannak jelen. Ezt most bővítettük, mert ugyanilyen összefüggést láttunk az influenzavírusnál, valamint az Európában helyenként újra megjelenő, gyermekbénulást okozó poliovírust is elkezdtük figyelni Magyarországon ”  – mondta a tiszti főorvos, és büszkén hozzátette: 

még a WHO is a magyar rendszer használatát javasolja más országoknak. 

A magyar Nobel-díjakról

A lap kérdezte Müller Cecíliát Karikó Katalin Nobel-díjáról is, amiről a következőt mondta:

„Szerintem minden magyar szívét megdobogtatta ez a hír, hiszen kitartó, szívós munkával és a hitével érte ezt el a professzor asszony, aki mindnyájunk példaképe.  (...)  Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjával talán visszatér az a miliő, amely a tudomány akkumulátora lehet itthon” – mondta az országos tiszti főorvos. 

A Magyar Nemzet teljes interjúját ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezt is ajánljuk a témában

Müller Cecília: Fontos mérföldkőhöz érkeztünk

Az országos tiszti főorvos szerint a környezeti eredetű tényezők is jelentősen befolyásolják a nem fertőző megbetegedések számát, a rosszindulatú daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségeket.

 

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
karakter-2
2023. december 04. 00:07
I feel the earth move under my feet 'hogy visszautasítod a preventív együttműködést' --- Miféle prevenció, te marha? Amiről Cilike néni beszél legjobb esetben is korai diagnózis. Azt sem tudod miről beszélsz, de osztod az észt szokásod szerint.
hegyaljai-2
2023. december 03. 21:08
Sajnos az időpontra már nem emlékszem, de volt egyszer egy olyan mese, hogy aki nem megy el évente megvizsgáltatni, betömetni a fogait, az majd fizetheti a későbbi tömések, fogpótlások árát. Csak a húzás lesz ingyenes. Ez is csak úgy működött, mint minden más ebben az országban. A szankcióval való fenyegetés semmit nem ér annál, aki életét kockáztatva nem törődik egészségével.
pipa89
2023. december 03. 20:22
Vastagbélszűrés: két olyan emberről tudok, a környezetemben, akiknek kilyukasztották a belét poliplevételnél. Az egyiket el is temették, a másik maradandó károsodást szenvedett. Köszönöm, de ilyesmibe nem nevezek be. Találjanak ki normálisabb szűrést. Vérvétel etc. Számtalan kolléganőm panaszkodik a mammográfiás szűrőgépre, ami a kisebb mellű nőknek fájdalmas, azo túl összepréselik a mirigyállományát, ami szintén nem nyerő. Okosak vagytok, találjatok ki valami más módszert... Ráférne egy rendes tőkeinjekció a magyar egészségügyre, mert ilyen vizsgálatokkal nem fog menni.
Málaga21
2023. december 03. 19:17
Majd én eldöntöm, hogy szűretem e magam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!