Újra felütötte fejét a legyőzöttnek hitt, gyilkos járvány - csak az oltás segíthet

2024. január 25. 16:03

Vészjósló felhívást tett közzé az Egészségügyi Világszervezet, egyre nagyobb méreteket ölt a kanyaró-járvány. Nagy-Britanniában futótűzként terjed a fertőzés, de Romániában is egyre több esetet regisztrálnak az egészségügyi hatóságok.

2024. január 25. 16:03
null

Felhívást tett közzé az Egészségügyi Világszervezet (WHO), mivel tavaly január és október között harmincszorosára emelkedett a kanyarós esetek száma Európában a megelőző év egészéhez képest. A Közép-Ázsiáig terjedő térséghez tartozó 54 államból 40-ben mutatták ki a ragályos betegséget, több mint 30 ezer regisztrált esettel. Tavalyelőtt mindössze 941 megbetegedést jelentettek. A legerősebben érintett országok között Kazahsztán és Oroszország volt egyenként 10 ezret meghaladó esetszámmal.

Nyugat-Európában Nagy-Britanniában volt a legtöbb fertőzött. A brit egészségügyi szolgálat (UKHSA) arra figyelmeztet, hogy a kanyaró nagyon könnyen átterjedhet emberről emberre, főleg az oltatlanok között. Míg tavaly a szigetországban a WHO adatai szerint 183 esetet regisztráltak, addig tavaly október és idén január közepe között már 216 megerősített és 103 valószínűsített esetet regisztráltak, ezek 80 százalékát Biringhamben. A legtöbb fertőzött 10 év alatti gyermek.

Az UKHSA arra is figyelmeztetett, hogy a védőoltás felvétele segít egyedül megállítani a fertőzést. Az MMA vakcina egy életre szóló védelmet nyújt a kanyaróval szemben – emlékeztettek. 

Ezt is ajánljuk a témában

A WHO szerint a koronavírus-járvány alatt csökkent a kanyaró elleni védőoltások száma. Ennek következtében számos ember, köztük nagy arányban gyermekek váltak sebezhetővé a potenciálisan halálos betegség által – ismertette az Index. 

Csak a WHO európai régiójában 2020 és 2022 között mintegy 1,8 millió csecsemőnél mulasztották el a kanyaró elleni oltást. 

Az Egészségügyi Világszervezet hangsúlyozta, hogy sürgető az erőfeszítések fokozása a kanyaró újbóli elterjedésének megakadályozása végett.

Az elmúlt hetekben rég látott intenzitással terjed Romániában a kanyaró, tavaly összesen 2805 embernél regisztrálták a megbetegedést, közülük hárman meghaltak. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint egy hét alatt százzal nőtt az esetek száma Romániában. A középkorban több járványt okozó vírus ellen amúgy van oltás, melyet pár hónapos korban adják be, majd tíz évvel később egy ismétlőt, amely után kialakul a védettség, ám Romániában sokan a mai napig nem kapták ezeket meg. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iimre
2024. január 25. 22:25
Mivel Magyarországon kötelező ez az oltás, csak az azt megtagadó "egészségtudatosakat" fenyegeti veszély, hulljon csak a férgese — azokért meg nem kár. Ha külföldön is így van, akkor azok is megérdemlik. Fogadni mernék, hogy a birminghami 10 év alattiak majdnem mindegyike iszlám bevándorló, úgyhogy örüljenek az angolok azokért nem kár…
zolka50-52
2024. január 25. 21:05
Remélem, az oltásellenesek most tapsikolnak.
Megtalálta
2024. január 25. 19:35
Én emlékszem rosszul, hogy mi anno a '70-es években megkaptuk ezt az oltást?
klara1-68
2024. január 25. 18:46
Bezzegromániában nem kötelező oltás? Nocsak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!