Sokkal több nőre van szükségünk a politikában

2024. január 30. 16:49

A listák összeállítása során cipzárelvet kell alkalmazni: két azonos nemű jelöltet egy ellenkező neműnek kell követnie.

2024. január 30. 16:49
Cseh Katalin
Cseh Katalin
Facebook

A politikai döntéshozóknak arányosan kell képviselniük a választóikat – én ebben hiszek, és a személyes, illetve képviselői tapasztalataim is azt mutatják, hogy egy-egy megoldandó helyzetre egészen más szempontokat tud behozni egy férfi és egy nő. 

És itt nem csak elvont témákra gondolok, hanem egészen mindennapi, profánnak tűnő kérdésekre is: vegyük csak például a közlekedést, a közvilágítást: egészen más életérzéssel sétál keresztül egy sötétedő utcán egy nő, mint egy férfi. De például a »családbarát munkahely« jellemzésére is teljesen különböző válaszokat sorolnak fel nők és férfiak. 

És az egymást kiegészítő szempontok figyelembevételével születnek meg a jó döntések. Magyarországon minden második ember nő, ehhez képest azt látjuk, hogy a fontos politikai döntéshozói szerepekben ez az arány egyáltalán nem tükröződik, sőt, a magyar miniszterelnök is előszeretettel utal úgy a politikusi szakmára, hogy az nem nőknek való. Én ezzel mélységesen nem értek egyet. 

Sokkal több nőre van szükségünk a politikában. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Momentum egy olyan közösség, amely ezt felismeri, és arra törekszik, hogy a döntéshozó asztaloknál arányosan legyenek képviselve a férfi és a női tagjaink is. 

A Momentum küldöttgyűlése vasárnap nagy többséggel elfogadta a nemi kvótát – ez vonatkozik a választási listára és a tisztújításra is. Vagyis a pártlistáinkon legalább 30%-ot el kell érnie a kisebbségben lévő nem arányának, a listák összeállítása során pedig cipzárelvet kell alkalmazni: 2 azonos nemű jelöltet egy ellenkező neműnek kell követnie.

Ez egy nulladik lépés, hiszen társadalmi szinten a nők és férfiak aránya közel 50-50%, de ehhez képest a politikában a 15%-ot sem érik el a női szerepvállalók. Ezzel az aránnyal már a szomszédos Romániához és Horvátországhoz képest is le vagyunk maradva. 

Mi a Momentumban azt szeretnénk, ha minél több nő venne részt a politizálásban, hiszen ez egy fontos szakma, és hatalmas szükség van arra, hogy nők is részt vegyenek azon döntések meghozatalában, ami minden magyar nőt érinteni fog.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Cseh Katalin Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 02. 13:40 Szerkesztve
""Sokkal több nőre van szükségünk a politikában"" Szerintem meg lmbtqból is többre lenne szükség. Tessék részletezni a zippzárelvet, hányadikként jönnek a biszexek, a leszbik, a transok, stb. Mi ez a férfi - nő szűklátókörűség? Hiszen pont férfi és nő nincs manapság, mert elavult.
papalimapapa
2024. február 02. 11:44
Rátemettség, hozzáértés, szakmai kompetencia nem is érdekes. Csak ne pénisz legyen a lábai közt... Bár ha a tendenciát nézzük, akkor egyre több olyan "nő" van, akinek bizony fasz van a nadrágjában. Akkor mi lesz a kvótával, agyament libernyákok?
DE JÓ
2024. január 31. 19:33
Ni csak! Egy év után visszatért a hozzászólások szerkesztési lehetősége??? Csak nem??? Ugyan minek kellett történni ehhez? Mondjuk, a pici hozzászólás ablak, meg a reakció kezelés ettól még sz.r maradt.
DE JÓ
2024. január 31. 18:53
A kvóta politikustól már csak egy lépés a kvóta orvos, kvóta buszsofőr, kvóta gázszerelő, stb... Ja, és persze, kvóta néger és kvóta buzi, a'la Disney és Netflix. Teljesítmény és szakértelem helyett kvóták és egyszerűsített, kívülről diktált érzelmek... Bravó! Szép új világ lenne. Egyre nyilvánvalóbb, hogy teljesen őrült. - Meg az is, aki velük tart, és rájuk szavaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!