Lehet-e olyan termékekre szakosodnia egy országnak, amelyekben nincs komparative előnye?

2023. január 26. 10:11

Lehet, ez volt az 1950-es évek: vas és acél országa.

2023. január 26. 10:11
null
Bod Péter Ákos
Bod Péter Ákos
Twitter

„Lehet-e olyan termékekre szakosodnia egy országnak, amelyekben nincs komparative előnye?

Lehet, ez volt az 1950-es évek: vas és acél országa. Csak nagyon sokba kerül folyamatosan, majd az utókornak.

Gumiabroncs, akkumulátor-nagyhatalmi státusz ma? Dettó.”

Nyitókép: Mandiner / Bod Péter Ákos

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CsakIstenSzabad
2023. január 27. 14:35
Van az elméleti közgazdaságtan, meg a gazdaságpolitika. Előbbi általános igazságaira példa a komparatív előny hangoztatása. Csak az a gond vele, hogy egy kiválasztott időpillanat összes gazdasági-társadalmi környezeti tényezőjére alapozva lehet a gyakorlatban érdemben megállapítani, utólag évekkel később, vagy évtizedes távlatból. És egy szempillantás alatt változhat (ld. orosz-ukrán háború hatásai). Gazdaságpolitikában nem lehet a kizárólagos mérce, csak egy valószínűségi változó (x% eséllyel van, 1-x% eséllyel nincs komparatív előnyünk). Oszt' jó napot.
amca
2023. január 26. 20:15
BOT Péker Árkus. Ez a helyes neve ennek a Púzsa szeműpancsert.
szandi-mandi
2023. január 26. 18:06
Szerintem a szakma lassan nyugodtan kimondhatja, hogy Bod Péter nem közgazdász, hanem egy sértett politikus. Aki hazudni is hajlandó. Amortizálható. Immár senki.
csak szólok
2023. január 26. 17:52
Ez a szerencsétlen vénember Chikán Attilához hasonlóan nem egy világító oszlop, inkább egy fekete lyuk. Nem tudom, hogy szabadulhatott ki belőle ekkora hülyeség. Ennek sosem volt jövőképe, talán képzelőereje sem. Igazi belvárosi bölcs. De ilyenekre is szükség van. Ha valamire azt mondja hogy nem jó irányba mégy, akkor tudhatod, hogy jófelé haladsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!