I can vagy I Kant

2024. április 29. 18:07

A két európai kontinentális hatalom vezetői közötti összecsapás mutatja meg azt a szellemi állapotot, amelyben a világ kétszáz évvel Kant után van.

2024. április 29. 18:07
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

Nyitókép: Képernyőfotó

„Ahhoz tehát, hogy az »örök békét« egyáltalán értelmezni tudjuk, arra volna szükség, hogy belássunk egy nagyon egyszerű, de mégis nagyon kényes és bevallhatatlan összefüggést. És ez az, hogy az a világ, amelyben élünk, olyan szellemi erők szimpla médiuma, akiknek identitását, céljait és e célok megvalósításához használt eszközeit vagy egyáltalán nem is látjuk, vagy csak »tükör által homályosan«.

Az Immanuel Kant-évforduló kapcsán a két európai kontinentális hatalom vezetői közötti összecsapás szívszorító módon mutatja meg azt a szánalmas szellemi állapotot, amelyben a világ kétszáz évvel Kant után van. Az orosz elnök és a német kancellár meg a politikatechnikailag általuk vezetett uralmi struktúrák láthatólag egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy egyszerű végrehajtói egy általuk egyáltalán nem is érzékelhető szellemi szuperstruktúrának. Talán még annál is kiszolgáltatottabbak, mint amilyen Vilmos császár és Miklós cár voltak közvetlenül az első világháború »projekt« rájuk robbantása előtt.

Ők akkoriban legalább egymás gyalázása helyett inkább némi elégikus szomorúsággal konstatálták tehetetlenségüket, hogy ugyanúgy e »nem létező« erő fogságában vergődnek, mint mai utódaik, akik a jelek szerint most már erre sem képesek.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Hont András

Facebook

Idézőjel

Jó eséllyel úgy vélné, túl sok minden nem változott, csak kevesebb helyen lehet sétálni, és több helyen biliárdozni.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. április 30. 19:35
Már a kérdésfelvetés is hibás. Nyelvtanilag is, mert akkor I am Kant Filozófiailag meg a feltételes mód jobb volna, de annak az a Sophenauer a gyöngyszeme, aki eképpen fohászkodik Istenhez.: Istenem ha vagy, menrts meg az én lelkemet ha van... Azért egyesek szerint erre Istennek is volt megfelelő válasza valami olyíasmi, mint Mollynak Paddy-hez írott velős üzenete az It is the long way to Tiperarry-ban.- ( a többi már olvasói házi feladat)
tintapaca
2024. április 30. 17:05
Ismételten felhívom Bogár Úr figyelmét, hogy az észak-amerikai brit-francia háború után - 1756-1763 - óta kezdődött meg az angolszász impérium - Nagy-Britannia,a XX. században az USA-val szövetségeben -, az globális rendszer kialakítása, amely a világtengerek feletti uralmat, a nemzetközi kereskedelem ellenőrzését, a Föld stratégiai pontjain támaszpontok létesítését jelentette és jelenti a mai napig. Ennek a politikának az eredménye volt Kína számára a XIX. század "megaláztatás" időszaka, valamint az angolszászok folyamatos agressziója az Orosz Birodalom minden történeti korában a Krími -háború óta. A legnagyobb sikerük volt az I. - II. világháború, ahol a számukra legnagyobb veszélyt jelentő Német és Orosz Birodalommak óriási embervesztesége volt, míg az angolszász veszteségek nem voltak számottevők. Erre ráfejeltek a II. világháború után kialakított nemzetközi intézményekkel, amelyek rendelkezésit ráerőltették a világra. A BRICS-országok most lépnek ki ebből a világrendből.
panyigai péter
2024. április 30. 07:32
Spengler is filozófus?
tapir32
2024. április 29. 19:36
A konzervatív oldal feladata az organikus társadalmi rend helyreállítása a liberáldeviánsok homogenizáló törekvései ellenében! A sorosista álcivil politikai szervezetekkel szemben a valódi civil társadalom felépítése! A sorosista NGO-knak semmilyen társadalmi legitimációja nincs! Csak fizetett alkalmazottaik vannak. Ne hidd el, amit terjesztenek! Európa jövője a keresztény konzervativizmus! Ma ez a progresszív! A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyílt társadalom utópiája egy anakronizmus. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!