Az évtized eddigi legnagyobb napkitörése hétvégén eléri a Földet

2023. december 15. 18:23

A legutóbbi napkitörés okozta giromágneses vihar képes volt problémákat okozni.

2023. december 15. 18:23
null

A NASA Solar Dynamics Observatory űrszondája nemrégiben X-osztályú napkitörést észlelt, amely a legmagasabb kategóriába tartozik, és dokumentáltan a legerősebb ilyen jelenségnek számít 2017 óta.

Egy napkitörés során a Nap sok millió tonna plazmát lövell ki magából. 

Ezek a kitörések, ha elérik a Földet, komoly problémákat is képesek okozni. A legutóbbi, 2017-es eset például Dél-Amerikában 

két órára megbénította a rádiós kommunikációt és az adatátvitelt az erős geomágneses viharok révén.

Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy ilyen súlyos következményekkel kellene számolnunk, mivel a mostani kitörés nagy része szerencsére elkerüli majd a Földet. 

A várakozások szerint az északifény-jelenségek vasárnap lesznek láthatók a magas északi szélességi fokokon.

Arról, hogy Magyarországon is megfigyelhető lesz-e ilyen esemény, egyelőre nincs biztos információnk, bár van rá esély. Észlelhetünk némi hatást, de valószínűleg nem olyan drámaiakat, mint 2017-ben.

***

Nyitókép: Jorge Mantilla / NurPhoto via Getty Images)

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. december 16. 13:00
G2 (moderate) az előrejelzés holnap-holnaputánra. Power systems: High-latitude power systems may experience voltage alarms, long-duration storms may cause transformer damage. Spacecraft operations: Corrective actions to orientation may be required by ground control; possible changes in drag affect orbit predictions. Other systems: HF radio propagation can fade at higher latitudes, and aurora has been seen as low as New York and Idaho (typically 55° geomagnetic lat.).
békalepcse2.0
2023. december 15. 23:45
Nagyobb problémákhoz az kell hogy telitalálatos legyen az a koronakidobódás. Elég nagy ám a kozmosz és csak akkor lesz tragedia földön ha pont minket talál el az a részecske áram. Akkor viszont ninden elektromos eszköznek s'annyi.
betakentaur
2023. december 15. 23:30
Nasi12 2023. december 15. 22:01 Elkezdtem papirra írni a telefonszámokat Kezdetnek nem rossz, de mire mész a nem működő billentyűzettel?
Nasi12
2023. december 15. 22:01
Elkezdtem papirra írni a telefonszámokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!