Aranyat kértek a románok az oroszoktól, ezt a választ kapták

2023. december 22. 17:33

„Ti tartoztok nekünk” – érkezett Moszkvából az elutasító válasz.

2023. december 22. 17:33

Mugur Isărescu, a nemzeti bank kormányzója bő egy hónappal ezelőtt bejelentette, hogy nemzetközi lobbit indít, hogy megerősítse, 

Románia teljes mértékben igényt tart az 1916-1917-ben Moszkvába evakuált aranykincsére. 

A román fél majdnem száz tonna aranyat követel vissza – idézte fel a maszol.ro.

Nemrég pedig megérkezett erre a követelésre a válasz. Az oroszok a hadsereg propaganda-dokumentumfilmjével válaszoltak, melyet a Zvezda, az orosz televízió készített. 

A konklúzió: nincs visszaadandó aranykincs, valójában Románia tartozik Oroszországnak.

Román politológus: Sem Jelcin, sem Putyin nem volt hajlandó elfogadni, hogy tartoznak nekünk

Erre ismét reagált a román fél. Cristian Pîrvulescu, politológus a Digi24 televíziónak úgy fogalmazott, „sem a Szovjetunió, sem Oroszország, sem Jelcin, sem Putyin nem volt hajlandó elfogadni, hogy tartoznak nekünk. Az első világháború idején, amikor a román hatóságoknak vissza kellett vonulniuk Iași-ba, mert fennállt a veszélye, hogy a németek áttörik a frontot Mărășești-Mărăști-Oituznál, az a döntés született, hogy az aranyat, amivel a Román Nemzeti Bank rendelkezett, átadják Oroszországnak, az akkori szövetségesnek.

Aztán jött az 1917-es forradalom, és a bolsevikok elkobozták az aranyat. Sikerült visszaszerezni a műkincsek egy részét, de az arany ott maradt. 

Egyszerűen sértő, hogy most azt próbálják bebizonyítani, hogy háborús adósságaink vannak, miután évekig kiszipolyozták Románia gazdaságát” 

– húzta alá a politológus.

A Digi24 összeállítását alább tekinthetik meg:

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. december 30. 07:56
Azért a románok jók abban, hogy ami sosem volt az övék, az egyszer csak valahogy mégiscsak náluk landol. A közvélemény pedig másnaptól képes úgy emlékezni, hogy ez a bizonyos dolog mindig is az övék volt.
Barna Zsolt
2023. december 25. 09:35
Akkor ne az oroszokon követeljék az aranyukat a bocskorosok, hanem a bolsevista zsidó bandán, akinek az 1917-es cion-kommunista forradalmat meg a világfeszengető és keresztény-, meg népgyilkos patkánylázadást köszönheti az orosz nép és a világ többi része is sajnos....! Ergo: menjenek panaszra a new yorki Kahal-hoz vagy Izraelbe.....
Dixtroy
2023. december 23. 13:23
És ez mind most jutott eszükbe? Akkor nem késő Erdélyt sem visszaadniuk.
lefty67
2023. december 23. 10:05
Az angolszász-germán jogállamokban az évek óta ott élő, adózó (pl.: Abramovics ) ruszkikat fosztják ki gyakorlatilag faji alapon! A tolvajok ettől kaptak vérszemet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!