Német recesszió: hazánk is megszenvedi Scholzék kontármunkáját

2024. április 27. 16:27

Idén tovább csúszik a lejtőn Európa legnagyobb gazdasága. A tavalyi recesszió 2024-ben is folytatódik, ami rossz hír Magyarország számára, a hazai ipar ugyanis nagyban a német kereslettől függ.

2024. április 27. 16:27
First quarter of 2023-German economy slides into recession.
Nemes Tamás

Nyitókép forrása: FrankHoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

 

A német gazdaság tavaly recesszióba csúszott, ám a kormány és az ipar vezetői is abban bíztak, hogy több év gyengélkedés után újra talpra fognak állni. A közgazdászok azonban egyetértenek: az első negyedév után brutális visszaesésre kell számítani,

s miközben Európa beteg emberének tovább romlik az állapota, problémáival több rá támaszkodó tagállamot, köztük Magyarországot is megfertőzheti.

Az ukrajnai háború kitörése után Németország rövid időn belül a sikerének mindkét kulcsát elvesztette: az olcsó orosz gázt, valamint a termékei iránti kínai keresletet, amit a két ország közti feszültségek jelentősen lecsökkentettek. Olaf Scholz kancellár koalíciós kormánya pedig az elmúlt években képtelen volt alkalmazkodni az átalakuló világhoz.

A gyenge ipar és a még gyengébb kormányzás miatt sokan elvesztették a bizalmukat a német gazdaságban, amely 2023-ban recesszióba süllyedt.

Az elvesztett lendület ellenére a baloldali vezetés tovább folytatta volna a pénzszórást, főleg a zöld projektek támogatásán keresztül, ám ez akkora terheket rótt az államkasszára, hogy az a közelmúlt legnagyobb költségvetési válságának kirobbanásához vezetett.

Hová tűnt a német munkamánia?

A kormány szerint ellustultak az emberek, miközben a dolgosságot büntetik. A gazdaság megmentéséhez a német munkaerővel együtt kell dolgozni, nem pedig ellenük.

A tartós pénzromlás hatalmas terheket rótt a háztartásokra, a vállalatokat pedig a magas energiaárak, a nemzetközi kereslet csökkenése és az alapanyagok drágulása fojtogatta. S miközben a Scholz-kabinet megpróbált forrásokat keresni a költségvetés fenntartásában, magára haragították a gazdákat, akik országszerte hónapokig tartó tüntetéssorozattal tiltakoztak a támogatásaik elvétele ellen.

A vezető gazdasági intézetek szerint a kálvária idén tovább folytatódik,

ugyanis a gazdaság valószínűleg az első negyedév után sem tud kimászni a recesszióból, 2024 egészére pedig mindössze 0,1 százalékos növekedést jeleztek előre.

A német recesszió a régió országait is magával rántja

Európa legnagyobb gazdaságának összeroppanása az egész Európai Unióra veszélyt jelent, ám a szomszédos országok és a fontos kereskedelmi partnerek, például Magyarország különösen érintettek. Németország a magyar ipar legfontosabb piaca – az itthon gyártott exporttermékek nagyjából 25 negyedének ez a célállomása –, a kereslet visszaesése pedig katasztrofális hatással volt hazánkra.

Az egyik legnagyobb áldozat az autógyártás volt, ami tavaly decemberben több mint 10 százalékkal esett vissza éves szinten, és hasonló számok láthatóak a legtöbb ágazatban, amely a német kereskedelemre épült. A háztartások csökkenő fogyasztása a hazai mezőgazdaságra is súlyos hatással volt, amelyet a magyar kormánynak tavaly bőkezű agrártámogatásokkal kellett ellensúlyoznia.

Ha a német recesszió idén is tovább folytatódik, akkor a saját gazdaságunknak is alkalmazkodnia kell hozzá, a túlzott függőség ugyanis itthon is súlyos visszaeséshez és az ipar összeomlásához vezethet.

Németország és Közép-Európa: megúszhatja a régió a német gazdaság lassulását?

Közép- és Kelet-Európa, így Magyarország legfontosabb üzleti partnerének számító Németország nincs jó állapotban. Európa legnagyobb gazdaságának lassulása negatívan hathat a régióra, de az elemzők optimisták

 

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2024. április 28. 21:16 Szerkesztve
Csak hogy konkrétum is hangozzon el: Ez az "összeomlott német gazdaság "-szöveg mögött mi is van valójában: 2023 ban 0,3 %-kal csökkent a GDP és idén az első negyedévében 0,1%-kal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest. Csak osszehasonlitaskepp a magyar GDP tavaly 0,8%-kal zsugorodott és idén áprilisig sikerült teljesíteni az éves hianycél 93%-át. Módosítani kell a teljes ktg.vetést, 650 mrd Ft értékű beruhazast allítottak le mert nincs rá pénz, 1790 mrd Ft os hiányt gründolt össze eddig idén az Orbán rezsim. De a magyar gazdaság szárnyal, nincs itt semmi gond, csak a hanyatló dekadens nyugaton:))) A német infláció 2,5%. A magyar 9. A német ktg.vetési hiany a legrosszabb esetben felszaladhat 4%-ra. A magyar már most 6,7%-nal tart. Erről vhogy semmit nem ír meg a lakajmedia. Naponta hülyítenek benneteket, basszátok meg!
Ehetős Odó
2024. április 27. 23:09
Várom a lipsik siránkozását, hogy milyen hülyeség a keleti nyitás.
zsocc44
2024. április 27. 21:13
Olvasni való: https://www.destatis.de/DE/Themen/Arbeit/Verdienste/Realloehne-Nettoverdienste/_inhalt.html
atti64
2024. április 27. 21:01
A LÁMPAVASON VOLNA A HELYE!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!