Baleset történt az űrben, NASA-rekordot döntött egy amerikai űrhajós

2023. szeptember 29. 18:55

Frank Rubio egy mikrometeoroid becsapódásának „köszönheti”, hogy a tervezett fél év helyett 371 napot töltött a világűrben.

2023. szeptember 29. 18:55
Balogh Borsa
Balogh Borsa

Frank Rubio a NASA, illetve Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin az orosz Roszkozmosz űrhajósai 2022. szeptember 21-én indultak el az űrbe a Szojuz MS-22 fedélzetén. Az űrhajó egy hat hónapos küldetésre szállította a három utast a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A Szojuz menetrend szerint dokkolt, és az első három hónapban minden a tervek szerint alakult.

December 14-én azonban amikor Prokopjev és Petelin űrhajósok éppen űrsétára készültek, a Szojuz több hűtőfolyadék-nyomásérzékelője is alacsony értékeket kezdett mutatni. Az ellenőrzések során kiderült, hogy az űrhajó külső hűtője szivárgott, és az összes hűtőfolyadékot kilökte az űrbe. Az orosz űrkutatási tisztviselők megállapították, hogy a szivárgást valószínűleg egy homokszemcsénél kisebb mikrometeoroid okozta, amely átszakította a hűtőt.

Sem az űrhajósok sem a felszerelések nem sérültek meg, de az apró lyuk óriási problémát okozott, és a két űrügynökség azonnal elkezdett dolgozni egy terven, hogy visszahozzák őket a Földre.

Ezt is ajánljuk a témában

Így döntötte meg a rekordot a Nasa űrhajós

A NASA és a Roszkozmosz közösen úgy döntött, hogy egy „mentőűrhajót”, egy új Szojuzt küldenek fel a bajba jutott asztronauták megmentésére, ennek előkészületei és kivitelezése viszont hosszabb időt vett igénybe. Rubio és két orosz kollégája végül 2023.09.27-én, helyi idő szerint 17:17-kor ejtőernyővel landoltak Kazahsztánban az orosz Szojuz MS-23 kapszula fedélzetén. A legénység megérkezése egy hosszú, és váratlan utazás végét jelentette, a három férfi a tervezett hat hónap helyett összesen 371 napot töltött a világűrben.

Rubio ezzel megdöntötte az amerikai űrhajósok leghosszabb űrben tartózkodásának eddigi 355 napos rekordját, amelyet Mark Vande Hei állított fel 2022-ben. A világrekordot Valerij Poljakov néhai orosz űrhajós tartja, aki 1994 januárja és 1995 márciusa között 437 napot töltött az űrben megszakítás nélkül az orosz Mir űrállomás fedélzetén.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez történik az emberi testtel az űrben

Rubio, aki orvosként és katonai helikopterpilótaként több mint 600 órányi harci tapasztalattal rendelkezik, elismerte, hogy visszatérésekor valószínűleg nem fog azonnal visszatérni az űrrepülés előtti életéhez, 

mivel a hosszú mikrogravitációban töltött idő hatással lehet a szervezetére.

„Az űrben nem járunk, nem cipeljük a saját súlyunkat, így várhatóan két és hat hónap közöttre tehető az az időszak, mire lényegében azt mondhatom, hogy normálisan érzem magam itt a Földön” – nyilatkozta Rubio a szerencsés landolását követően a CNN-nek.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: YouTube


 

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2023. szeptember 29. 22:18
A sok szemét, amit fellődöznek, meteoritként visszaköszön. Bárcsak egy Muskot, a fő szemetelőt is eltalálná.
Akitlosz
2023. szeptember 29. 21:31
Az űrállomáson a legfontosabb eszköz még mindig a szigetelőszalag.
Akitlosz
2023. szeptember 29. 21:30
A jövendő űrhajón 3 rétegű védőpajzsra lesz szükség. 1 a sugárzások ellen. 1 az ilyen porszemek ellen 1 a nagyobb kövek ellen Egy ilyen porszem becsapódása még ennél is nagyobb problémákat okozhatott volna, ha mást talál el. A nemzetközi űrállomást azért nem kell sugárzástól védeni, mert túl közel van a Földhöz, ezért még védi a Föld mágneses mezeje. De a Holdra tartó űrhajókat már kell. S persze mesterséges gravitáció sem fog ártani, s akkor nem ilyen bajuk az űrhajósoknak. Csak egy forgó rész kell az űrhajóra és akkor a centrifugális erő helyettesíti a gravitációt, az űrhajósok tudnak járni. Fele annyi gravitáció elég, mint amekkora a Földön van. Ha az emberiség be akarja járni a Naprendszert, hosszabb, tartósabb utazásokat szeretne, akkor ezt meg kell fogni tudni oldani. De persze űrvárosokhoz, űrszállodákhoz is.
I feel the earth move under my feet
2023. szeptember 29. 20:04
Az annyiszor lesajnált orosz tudomány és technológia.... de ha szarban van a fényességes nyugat, akkor jó a muszka segítsége is.. Szánni való az amerikaiak aljassága, gőgje és hazug világa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!