Elkapták a pápai unokázós csalót

2023. szeptember 29. 22:53

A rendőrök egy összehangolt akció során tetten érték a nőt.

2023. szeptember 29. 22:53

Több vármegye településén kereste jóhiszemű idősek bizalmát az a 49 éves pápai nő, aki több tízmilliót csalt ki áldozataitól – írta meg a Police.hu.

A többi unokázós csalóhoz hasonló módszert követett az elkövető. A rendőrség közölte, hogy a nő ügyvédnek adta ki magát arról tájékoztatta az áldozatait, hogy közeli hozzátartozójukat a rendőrség letartóztatta különböző bűncselekmények elkövetése miatt, és szabadlábra helyezésükhöz nagy összegre van szükség.

Külön felhívta a sértettek figyelmét arra, hogy erről nem szólhatnak senkinek.

A telefonbeszélgetések során a hozzátartozók érzelmi kapcsolatait kihasználva rávette őket, hogy a milliós összeget vagy a kincstárjegyet beváltva nejlonzacskóban adják át a futár részére.

A rendőrség közölte: összehangolt országos koordinációnak köszönhetően a győri rendőrök együttműködésével

a nőt egy nagyobb összeg átvételekor fogták el.

A körmendi nyomozók a csalót gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vétele mellett kezdeményezték letartóztatását. A kutatások során több mint hatmillió forintot és bűncselekményekből származó tárgyakat is lefoglaltak a rendőrök. 

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat tanácsolja az áldozattá válás megelőzése érdekében:

– Ha ilyen jellegű telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e! Tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!

– Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt!

– Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg a hozzátartozója hívja-e!

– Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!

– Bankkártyájának adatait semmilyen körülmények között ne adja meg idegeneknek!

– Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljen a magánügyeiről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal!

– Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!

– Beszélgessen minél többet erről idős rokonaival, ismerőseivel, így kisebb eséllyel csaphatják be őket! Mutassa meg hozzátartozóinak a rendőrségi videókat is, amelyek különböző csalási módszereket dolgoznak fel!

Nyitókép: Police.hu

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fsdfsdf
2023. szeptember 30. 20:11
Feri lebukott.
rollotomasi
2023. szeptember 30. 13:44
Unokázós csalás+Pápa. Cigányszagot szimatolok. Pápa barokk város volt, jó iskolákkal, gazdag polgársággal. A komcsik jó szokás szerint ezekbe a barokk házakba cigókat telepítettek, nehogy valaki is nosztalgiát érezzen a régi világ iránt. Most annyi a cigány Pápán, mint a nyű.
Phm045
2023. szeptember 30. 11:03
5 év magánzárkás fegyház, aztán uránbánya, hogy soha többé nem láthatja a napvilágot. Közben valóságshow online, hogy akinek meg egy kósza gondolata támad bűnelkövetésre, inkább kösse fel magát..........
SyncBaer
2023. szeptember 30. 08:21
A szélesebb családi körben két ilyen "unokázós" csalás is történt. Mindkétszer olyan embert vertek át, aki a hétköznapi értelemben szellemileg jól koordinált. Ezt azért írom, mert itt többen arról elmélkedtek, hogyan, lehetséges az ilyesmi. Az egyik abból adódhatott, hogy kihallgathatta valaki, amikor a zöldségesnél elmesélte, hol van az unokája (nayaralt), hol dolgozik, stb. és ezekkel az adatokkal az éjfél utáni telefonhívással össze tudták zavarni, 200 ezer forintot és az aranyait hajnalban átadta a motorkerékpárral hozzá érkező "megbízottnak". A másik történet annyiban volt "hihetőbb", hogy az unoka nevében hívták az idős urat, aki meg volt róla győződve, hogy az unokájával beszél, nem ismerte fel a csalást, illetve a hívó orgánumát, beszédstílusát a kis unokahúga hangjának ítélte. Ez a hívás is éjjel történt és az autópályán okozott súlyos balesetről siránkozott a csaló. Közel egymillió úszott! Azóta mindketten a gyereküknél tartják a megtakarításaikat és az értékeiket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!