Ezért betegedhetünk le a nyaralás első napjaiban

2023. július 06. 09:29

A stressznek komoly szerepe lehet benne.

2023. július 06. 09:29

Biológiai, pszichológiai és szociális okai is lehetnek annak, amikor a rég várt nyaralás első napjain jelentkeznek valamely betegség tünetei. Az immunrendszerünk állapota és a stressz-szint változása szoros összefüggésben van egymással: a krónikus stressz gátolja a gyulladásokért felelős immunválaszt, ám amikor ez a stressz-szint megváltozik, beindulnak a gyulladásos folyamatok, és felszínre kerülhet a betegség – írta meg a semmelweis.hu.

A stressz bizonyos funkciókat gátol, ezek közé tartozik a gyulladásokért felelős immunválaszt is.

Ezért fordulhat az elő, hogy amíg a munkahelyünkön kell megfelelnünk, addig lehet nem tör felszínre a betegség, majd amikor a stressz szintje megváltozik, kiütközhetnek a tünetek – mondta Papp Zsuzsanna pszichológus.

Statisztikák szerint a legjellemzőbb tünetek ilyenkor a felső-légúti, influenzaszerű tünetek, valamint a fáradtság és a migrénes fejfájás. A szakember arról is beszámolt, lehet, hogy számszerűen nem vagyunk több alkalommal betegek a nyaralás alatt, mint a hétköznapokban, de előbbit felnagyítja az emlékezetünk, jobban megmarad az emlékeink között.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hpecsy
2023. július 06. 11:21
Megbetegszünk, nem “lebetegszünk”… nyelvében él a nemzet, nemde?
szodabar-0
2023. július 06. 09:40
Ez így lehet. Ismerek olyat, aki Rómát és New Yorkot is lázasan gyalogolta végig :( Itthon semmi baja sem volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!