A születési nem biológiai tény

2023. február 07. 14:39

A „megélt nemi identitás” a pszichiáterek szakvéleménye szerint ezzel szemben egy fluid, változékony önmeghatározás.

2023. február 07. 14:39
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„A születési nem biológiai tény, mely az elsődleges nemi jelleg és a kromoszóma alapján biztonsággal megállapítható, és számos dolog következik belőle az egészségügyi ellátás módjától az állam büntetőhatalmi jogának gyakorlásáig, a sport- vagy munkajogig.

A »megélt nemi identitás« a pszichiáterek szakvéleménye szerint ezzel szemben egy fluid, változékony önmeghatározás, melynek anyakönyvi lekövetése nem elvárható az államtól és a magánélet tiszteletben tartása miatt nem is volna indokolt annak nyilvántartása.

A biológiai nem ráadásul – minden ellenkező sugallmazás dacára – nem is változtatható meg: a hormonkezelés vagy a radikális műtéti megoldások sem vezetnek el ugyanis a »nem-cseréhez«, azaz például egy orvosi kezelés során – melyben más protokollok vonatkoznak férfiak és nők ellátására – is múlhatatlanul szükséges annak rögzítése.

Az Alkotmánybíróság ezen összefüggések miatt is hagyta helyben a születési nem anyakönyvi eljárásban való rögzítését.”

***

Nyitókép: Borough of Manhattan Community College

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szexi Cicababa 💅
2023. február 08. 00:17
Zsuzsi, azt nem lehetne megoldani, hogy az egészségügyi ellátásban az állam büntetőhatalmi jogának gyakorlásáig, a sport- vagy munkajogilag ne legyen különbség nő és férfi között, és akkor mindjárt nem kellene ilyen dilemmákba kergetned magad?
mamarizsa
2023. február 07. 21:31
Nem egy jóképű pasi ez a Zsuzsa Máté.
egynick
2023. február 07. 19:57
Természetesen azt, hogy az alkoholizmus természetes, iróniából írtam. De képmutatás, hogy a legnagyobb népbetegség elfogadott, sőt virtus, míg a homoszexuálisokat gyűlöletkampány veszi körül. Pedig az utóbbi nem ártalmas. Sőt. A homoszexuálisok érzékenysége jobb az átlagnál, több közöttük a művész. Így rakta őket össze a természet.
szintetikus
2023. február 07. 19:24
Nem olvastam el ennek a tehénnek a szövegét, mert nő és hát mit tud mondani egy nő? Mindenesetre a pszichiátria amúgy is kit tudna meggyógyítani? Áltudomány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!