Robbantás az Északi Áramlatnál – kinek áll érdekében?

2022. október 07. 13:32

Szabotázsok, terrortámadások, inkognitóban elkövetett katonai műveletek, s újabban dezinformáció.

2022. október 07. 13:32
null
Tokaji Gergő Máté
Facebook

„Robbantás az Északi Áramlatnál – kinek áll érdekében?

Szabotázsok, terrortámadások, inkognitóban elkövetett katonai műveletek, s újabban dezinformáció – ezek a modern hadviselés új vagy kevésbé új módszerei. Azonban már az első birodalmak összecsapásait kirobbantó háborúk idején is felmerült a kérdés: cui prodest, azaz kinek állt érdekében?

Ukrajna számára egyfajta járulékos nyereség lehet az eset, az oroszokra mutogatva tovább hangolhatják a nyugati világot Moszkva ellen. Azonban kérdés, hogy miért épp az Északi Áramlatot és nem ukrán vezetéket vettek célba?

Oroszország kezében a gázcsap, elég elzárni, nem kell robbantani, ráadásul zsarolási potenciálját is eljátssza Európával szemben. Ez azonban elrettenheti őket az önszabotázstól, melynek egyébként nem kis hagyománya van a világtörténelemben?

Németországban új lendületet kaphat a zöld átállás, hiszen a német vezetés széttárhatja kezét és mondhatja: nincs honnan jönnie az orosz gáznak. De megér egy eurómilliárdokba kerülő – nem mellesleg később potenciálisan hasznos – infrastruktúrát tönkretenni ezért?

Az Egyesült Államoknak politikai és gazdasági érdekei is fűződhetnek a szabotázshoz. Az jól látható, hogy Amerikának nem áll érdekében, hogy Európa egy saját lábán álló, önálló geopolitikai szereplővé, ezáltal vetélytárssá váljon, de ez elég lehet egy ilyen akció elkövetéséhez? Vagy Moszkvának szól az üzenet, hogy eljött az idő egy új világ- vagy hidegháborúra?”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2022. október 17. 10:13
"Németországban új lendületet kaphat a zöld átállás" Milyen zöld átállás?! Mivel fognak fűteni a szélcsendes téli éjszakákon? Mi fogja fűteni a kohókat napi 24 órában?!
Zolotarjov
2022. október 08. 10:34
Folyt. köv. déli áramlat? Nehéz kor a Pax Americana vége..
vinyó57
2022. október 07. 23:43
Ha én orosz lennék (nem vagyok ) és egy vezetéket akarok robbantani akkor a norvégokét robbantottam volna fel : 20 -ros gázár és tutira megfagy európa kivéve ha kinyitják az új északi áramlatot és veszik az orosz gázt .... DE NEM EZ TÖRTÉNT ha én amcsi lennék ( nem vagyok ) akkor az orosz vezeték felrobban és ezzel becsicskul az unió és 10-szeres áron veszik meg az LNG palagázomat ..... ez történt aki szív az egész unió : - mert bármi robban a jövőben márpedig 1 a 10-hez fogadható hogy fog : pl. LNG terminál vagy LNG hajó vagy nem orosz vezeték arra biztosan lehet mondani : szemet - szemért , fogat fogért....... aztán majd a ruszkik is azt mondják majd : idegen zászlós usa terrorizmus és csak rájuk akarják kenni...
diós guba
2022. október 07. 19:04
Mivel mindenki érdeke, ezért közösen csinálták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!