Az oroszok közönye

2022. július 10. 12:31

Miközben meghalnak az ukránok, az oroszok saját magukat látják áldozatnak.

2022. július 10. 12:31
null
Nyikolaj Klimeniouk
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Az ukránok nem értették, miért nem vonulnak tiltakozni az utcára az oroszok, amikor az első rakétákat kilőtték Kijev, Harkiv és Odessza felé. Szolidaritásra számítottak, arra, hogy több millió ember fog tiltakozni. Nyilván egy ilyen megmozdulásnak vannak kockázatai, de több millió embert nem lehet elhallgattatni. Ilyesmi azonban nem történt, és az ukránoknak nem maradt más, mint hogy szánalmat és megvetést tanúsítsanak az oroszok felé. Ezt mondta Anastasia Magazova, aki egy berlini eseményről tudósított, mely azt a kérdést feszegette, »hogyan birkózik meg az orosz társadalom az ukrajnai háború felelősségével?«. Az oroszok arról beszéltek, milyen nehéz nekik otthon az élet. Az, hogy mi történik Ukrajnában, az ottani katonákkal, jogokkal, nem számít. 

Végül a milliók helyett pár tízezer orosz vonult ki az utcákra, és rekordszámú embert tartóztattak le emiatt. Többen közülük hosszú börtönbüntetésre számíthat. A társadalom egészét azonban mintha nem érdekelni a háború. Általánosságban elmondható, hogy a feminista aktivistákon kívül nincs olyan szociális csoport, amelynél erőteljes a protesthangulat. Mégis, most senki nem emelt szót. Se egyetemi hallgatók, se kulturális dolgozók, se médiamunkások, se azok, akiket egyébként nagyon rosszul érint a háború: a gazdaságban, turizmusban, kereskedelemben dolgozók. 

A lakosság ehelyett VPN-en keresztül panaszkodik Facebookon vagy Instagramon az újabb megszorításokról és szankciókról. Úgy vélik továbbá, a nyugati szankciók inkább őket hozza nehéz helyzetbe, nem pedig az orosz vezetést.”

Nyitóképen: Orosz rendőrök vezetnek egy háborúellenes tüntetőt Moszkvában. Fotó: AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kivűlálló
2022. július 10. 23:42
A "FAZ", mint a németek úgy általában, hazudik! Szerintem meg, most a német szívesen cserélne az orosz lakossággal...! Télen még különösen így lesz!
elfújta az ellenszél
2022. július 10. 20:15
Megint a szokásos egyoldalú propaganda, ami a már eleve lebutított nyugati célközönség előítéletere akar rájátszani. Két láb rossz, négy láb jó
lofejazagyban
2022. július 10. 18:59
1991 után rengeteg orosz és ukrán ment el nyugatra és szegődött el a szolgájuknak "kutatóként". Szánalmas faszszopó társaság.
vip era
2022. július 10. 18:51
A nyugat 2014-óta különösen mocskos játékot játszik Oroszországgal.Érdekesek a fel- fel lobbanó "forradalmak"a volt szovjet tagköztársaságokban. Ezek mind annyira spontán dolgok voltak...... Ukrajnán példát statuálnak,eddig és ne tovább. Szerintem megtanulják a leckét az illetékesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!