Meglepő mutatóban is növeltük az előnyünket az uniós átlaghoz képest

2024. május 02. 07:45

Fenntarthatatlan modellt cseréltünk le, Magyarország az innováció élvonalába került.

2024. május 02. 07:45
null

Nyitókép: Pixabay

Mint ahogy arról a Mandiner is beszámolt, „A tények feltárása” címmel tíz részes cikksorozatot indított a Hungarian Conservative, aminek az első részében a hazai infláció történetével és összefüggéseivel foglalkoztak a szerzők, a másodikban a foglalkoztatás témáját járták körbe, a harmadikban a kereseteket, a negyedikben a GDP-t vették górcső alá, az ötödikben a szegénységet, a hatodikban a családtámogatási rendszert, a hetedikben a hazai demográfiai helyzetet, a nyolcadikban pedig a magyar adórendszert.

Ezt is ajánljuk a témában

A szerzők az utolsó előtti, kilencedik részben a magyar innováció helyzetét mutatták be. Megemlítették, hogy 2017 óta a csúcstechnológiai ágazatban foglalkoztatottak számának növekedése nagyobb volt hazánkban, mint a foglalkoztatottak számának növekedése, és az arányuk is nőtt. „Ez az az időszak, amikor az uniós élvonalba kerültünk. Míg 2017-ben 0,9 százalékponttal az uniós átlag felett voltunk, addig 2021-re az előnyünk 1,6 százalékpontra nőtt. Ez idő alatt az ágazatban dolgozók száma harmadával, 300 000 főre nőtt” – fejtették ki. 

Az elemzésükkel azt az ellentmondást akarták feloldani, hogy „egyik nap azt halljuk, hogy éles elménkkel bármilyen problémát meg tudunk oldani, hogy a népességünkhöz viszonyítva nálunk van a legtöbb Nobel-díjas, másnap pedig azt, hogy a magyar ipar nem elég versenyképes, a technológiáink elavultak”.

Kifejtették a szerzők, – Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének munkatársa és Varga Mátyás Zsolt – hogy 2010-ig a magyar gazdaság alacsony bérekkel, sok összeszerelő üzemmel próbált versenyezni. A 2008-as válság idején azonban ezek a gyárak még olcsóbb országokba költöztek, ami megmutatta, hogy ez a modell fenntarthatatlan. „Ehelyett az elmúlt évtizedben a gazdaságpolitika a csúcstechnológiai, innovatív, magas hozzáadott értékű ágazatokra összpontosított a befektetések vonzása érdekében. 

Ennek eredményeként a magyar gazdaság ma sokkal »okosabb«, mint valaha.”

Akkor számít egy vállalkozás innovatívnak, ha a felmérést megelőző 12 hónapban fejlesztette termékét, technológiáját, értékesítési láncát vagy szervezetét, azaz valamilyen módon újított. Megjegyezték a szerzők, „természetesen, míg a nagyvállalatok általában jelentős energiát és pénzt fektetnek az innovációba, a kis- és középvállalkozásokról gyakran mondják, hogy különböző akadályok miatt kevésbé aktívak és kevésbé innovatívak”, viszont a kkv-k világában az üzleti innováció zászlóshajói a startupok. A startupok „dinamizmusa és példája átgyűrűzik a gazdaság további részére, ezért nagyobb figyelmet érdemelnek, mint amekkorát méretük vagy hozzáadott értéket előállító kapacitásuk indokolna”.

Magyarország pedig a legjobbak között van.

„A csúcstechnológiás feldolgozóiparban és a tudásintenzív szolgáltatásokban foglalkoztatottak aránya is Magyarországon az ötödik legmagasabb Európában, 6,4 százalék. Ezen belül a csúcstechnológiai iparágakban dolgozó nők aránya a legmagasabb az EU-ban, holtversenyben Írországgal, 2,7 százalékkal” – írták.

„A csúcstechnológiai ágazat nemcsak a foglalkoztatásra van jelentős hatással, de a külkereskedelemben való részesedése még nagyobb: 2022-ben a csúcstechnológiai ágazat importunk 16 százalékát és exportunk 14,8 százalékát adta” – tették hozzá.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. május 02. 16:42
Ennek eredményeként a magyar gazdaság ma sokkal »okosabb«, mint valaha.” --- ez tutira igaz lehet mert az okosak mindig szegényebben a hülyéknél, akik gátlástalanul mindenre rátenyerelnek... (nesze nekünk álélamcsőd kínos akkugyár, meg románkövető okos üzem)
marula-2
2024. május 02. 12:37
Nagyon jó, akkor már csak az oktatást és az egészségügyet kell rendbe rakni.
B_kanya
2024. május 02. 11:47
Ó, most nézem, az első hat mo$$lék hozza a balf444$$zmantrát: nemisigaz :)))
B_kanya
2024. május 02. 11:46
"kunfia1 2024. május 02. 10:38 Ekkora kamut. Az tudvalévő, hogy majdnem az összes innovációra otthonról hoz munkaerőt a kínai, koreai, mostanában már az egyszerűbb munkákra is indiai, filippinó, stb kerül." A zalai Lynx gyárban is malájok dolgoznak kanfiú szerint. "de nekünk csak a Románia mögötti kullogás látszik." A román államadósság megugrása miatt létszámstopot vezettek be a közszférában, kullogó kanfiú :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!