Ausztria egyre súlyosabban sérti Magyarország energiaszuverenitását

2021. november 23. 11:20

Vajon miért tesz Ausztria ekkora erőfeszítéseket a paksi bővítés megakadályozására?

2021. november 23. 11:20
null
Hortay Olivér
Facebook

„Nyáron Ausztria környezetvédelmi ügynöksége hivatalosan is megtámadta a paksi bővítés engedélyeztetését.

A múlt héten pedig egy osztrák NGO vezetésével több szervezet levelet küldött az Országos Atomenergia Hivatalnak, amiben – egy osztrák minisztérium által finanszírozott tanulmányra hivatkozva – aggodalmukat fejezik ki a beruházás földtani hatásai miatt és a nyilvános telephely engedélyeztetési dokumentumokon felül további adatokat igényelnek.

A levelet az a magyar NGO – az Energiaklub – is támogatja, ami Ausztria Fenntarthatósági és Idegenforgalmi Minisztériumától közvetlen (!) finanszírozást kap arra, hogy a beruházással szemben jogi lépéseket tegyen.

A kérdés, hogy vajon miért tesz Ausztria ekkora erőfeszítéseket a paksi bővítés megakadályozására?

A válasz egyszerű: jelenleg az osztrákok jelentős árbevételhez jutnak villamosenergia-exportjukból.

Paks 2-vel a helyzet megfordulna és Magyarország importőrből exportőrré válna.”

Nyitóképen: Paksi atomerőmű. Fotó: MTI/Kiss Dániel

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 25. 11:05
A több ezer év felezési idejű nagy sugárzású atomipari hulladékot simán befogadja a NAP. Ott is az az anyag van. Nem is kell hozzá új technológia, csak megfelelő pálya kidolgozása Musk rakétájának. És több tonnát vihet. A jogi korlátok simán lebonthatók, nevezetesen, hogy nem szemeteljük nukleáris anyaggal az űrt. Most is van szerintem ilyesmi fönt, amiben ilyesmit felhasználnak áramtermelésre.
matykox
2021. november 23. 20:28
Energiaklubot betiltani, helyét fölszántani és sóval bevetni! A sógorok meg menjenek a ... az Eu-val együtt! Az energiapolitikához mi kötük ezeknek a trágyáknak??
Kormánypárti1
2021. november 23. 20:20
Le kell szarni őket! Bezzeg mikor ők akartak a határ mellett!!!! szemétégetőt csinálni, azzal semmi baj nem volt. Mi a kurva anyjuk köze van nekik egy Magyarország közepén lévő atomerőműhöz, amiből jelenleg is működik egy példány, és az új bizonyosan csakis még biztonságosabb lesz. Bekaphatják!
Reszelő Aladár
2021. november 23. 18:56
Ők mindig akkor akartak jót velünk, ha ők azzal jobban járthattak. A környezetért mindig csak akkor aggódtak, amikor más országokban kellett aggódni. A Rába is a magyar határtól 1 centire kezdett habzani, hiszen a környezetét védő tisztes orsztrák bürger ilyes sosem tenne, csak a ne lopj magyar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!