Ha nem szülnek a szegények, attól a klímaváltozás nem áll meg

2021. február 07. 19:43

A leszakadt társadalmi rétegek számára ráadásul a fogamzásgátló eszközök is elérhetetlenek magas áruk miatt.

2021. február 07. 19:43
Szabolcs Dorottya
Azonnali.hu

„A klímaváltozás problémája nem szűnik meg azzal, ha a középosztálybeli értelmiség, a „társadalom értékes tagjai” tovább szaporodnak, de ettől a lehetőségtől megfosztjuk a tőlünk szegényebbeket.

A GYED-et úgy lehet igényelni, ha a gyerekvállalás előtt a szülő jövedelemmel rendelkezett, és rendben van az egészségügyi biztosítása. Ha ezeknek a feltételeknek nem felel meg, nem jár a támogatás. Akiket a szerző a társadalom haszontalan tagjainak nevez – azaz a munkanélkülieket –, azok ezt a feltételt nem tudják teljesíteni. Jellemzően ez a társadalmi réteg legfeljebb nem bejelentett, alkalmi munkákat végez. 

A mindenki számára társadalmi osztálytól függetlenül, az államtól járó támogatás a családi pótlék. Ennek összege 2009 óta változatlan, 12 200 forint egy gyermek után.

Ez nevetségesen kevés. Erre a bevételre nem lehet alapozni egy gyerek felnevelését, és semmiképpen sem ösztönző erő a gyerekvállalásra. 

A szegénység egy rendszerszintű probléma, amire nem megoldás, ha azokat támogatjuk, akik nem vállalnak gyereket. A leszakadt társadalmi rétegek számára ráadásul a fogamzásgátló eszközök is elérhetetlenek magas áruk miatt. Sem az iskolákban, sem családi körben nem részesülnek megfelelő szexuális felvilágosításban. Ezek azok a hiányosságok, amik miatt nagyobb a születések száma a leszakadt a családokban, és nem azért, mert mi kifizetjük a gyerekeik felnevelését.

Rendszerszintű problémára rendszerszintű megoldások kellenek. Nem lehet a szegénységet a születések korlátozásával felszámolni, ezzel nem szűnik meg az egyre szélesedő társadalmi szakadék.

A klímaváltozás problémája sem szűnik meg azzal, ha a középosztálybeli értelmiség, a „társadalom értékes tagjai” tovább szaporodnak, de ettől a lehetőségtől megfosztjuk a tőlünk szegényebbeket”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kiss.istvan770
2021. február 08. 12:38
"A leszakadt társadalmi rétegek számára ráadásul a fogamzásgátló eszközök is elérhetetlenek magas áruk miatt." Javaslom, hogy a munkanélkülieknek egy felvilágosító film megnézése után osszák ki a családi pótlékot és a munkanélküli segélyt, ingyen óvszerekkel együtt. :) "A klímaváltozás problémája sem szűnik meg azzal, ha a középosztálybeli értelmiség, a "társadalom értékes tagjai" tovább szaporodnak, de ettől a lehetőségtől megfosztjuk a tőlünk szegényebbeket." Ettől a zagyvaságtól sírvaröhögő-görcsöt kapok, ez a szociális érzékenység olyan megható. Már csak azt nem értem, hogy miért kell a "jómódu" szülők hülyegyerekeinek büfé szakokat indítani, ahol diplomának titulált félcédulát kaphatnak?
vadászcsaba
2021. február 08. 10:23
Librálbolsevik rögeszmék: A családi pótlék mát xx éve nem emelkedik. 1. Meg kellene szüntetni. Ez is a szocialista korból itt maradt hagyomány, mint annyi más, pl. a felsőoktatás rendszere, az orvosi hierarchia stb. 2. A klímaváltozás, magyarul éghajlatváltozás. Aki járt gimnáziumba, és talán a cikk írója is közéjük tartozik, annak tudnia kell, hogy az éghajlat változik. 8-10 ezer éve ért véget a jégkorszak és ezután egy 40-50 ezer évig tartó felmelegedési fázis következik, amihez semmi köze az emberi tevékenységnek. Ez egy sokkal bonyolultabb és olyan visszacsatolásokat tartalmazó folyamat, ami miatt egy ilyen ciklusban az átlaghőmérsékletben is kisebb-nagyobb kilengések vannak. A felmelegedések az ember szempontjából jótékony hatással is voltak. pl. ha nem történik meg Skandinávia lakatlan volna.
zakar zoltán béla
2021. február 08. 09:43
....................................sőt................................................................................................................stb...................................
Fila2020
2021. február 08. 09:39
Remélem, hogy a cikk szerzője nem szül gyermeket, mert nehéz élete lenne, mármint a gyereknek. Szerintem, aki nem akar gyereket, az ne szüljön, ettől csak jobb lesz a világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!