Megérkezett a cukormentes vegetáriánus étrend is

2024. május 01. 21:10

A dietetikusok a tápanyagdúsabb összetevőkre, például a teljes értékű gyümölcsökre, zöldségekre és hüvelyesekre helyezték a hangsúlyt.

2024. május 01. 21:10

Fotó: GettyImages

Hét napos, stabil vércukorszintet elősegítő ételeket tartalmazó, cukormentes vegetáriánus étkezési tervet készítettek amerikai dietetikusok.

A szakemberek az összeállított étrendből kihagyták a hozzáadott cukrokat, miközben a tápanyagdúsabb összetevőkre, például a teljes értékű gyümölcsökre, zöldségekre és hüvelyesekre helyezték a hangsúlyt.

Sokkal több cukor

Az erről szóló cikk szerint 

egy átlagos amerikai naponta körülbelül 17 teáskanál hozzáadott cukrot fogyaszt, ami jelentősen meghaladja az American Heart Association által ajánlott napi maximum mennyiséget. 

Ez 9 teáskanálnyi cukrot jelent a férfiak és 6 teáskanálnyit a nők esetében. 

Az egészséges vércukorszint további támogatása érdekében mérsékelt szénhidrátszintre törekedtek, ugyanakkor nagy figyelmet fordítottak a rostbevitelre is. A rost a szénhidrátok egy olyan típusa, amely nem emeli a vércukorszintet, de a teljes szénhidrátmennyiségbe beleszámít. A rostok a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és hüvelyesekben találhatók. Ennek a fontos tápanyagnak rengeteg egészségügyi előnye van, és fontos szerepet játszik a stabilabb vércukorszint elősegítésében.

Különböző célok

Ugyanakkor a dietetikusok szerint fontos megjegyezni, hogy 

nem létezik egységes, mindenki számára ajánlott napi szénhidrátmennyiség, 

az egyén teljes szükséglete olyan tényezőktől függ, mint például a napi aktvitás.

Mint megjegyzik, számos okból lehet vegetáriánus étrendet követni, például azért, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásokat vagy hogy támogassuk az állatok jogait. Mindehhez hozzáadhatjuk a vércukorszint javítására tett erőfeszítéseket is. A növényi alapú vegetáriánus étrend követése összefüggésbe hozható 

a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának vagy kialakulásának csökkentésével , a vércukorszint javulásával és a vérzsír (koleszterin) szintjének javulásával.

Egészségtudatos szemlélet

Egyre elterjedtebb nézet, hogy a növényi alapú táplálkozás egészséges. A fogyasztási és étkezési trendek az egészségtudatosság felé mutatnak, amellett, hogy az etikai és környezetvédelmi szempontok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az étkezésben. Sok fogyasztó hajlandó a vegán vagy vegetáriánus alternatívára váltani, ugyanakkor a legtöbben nem szeretnének kompromisszumot kötni az íz és egyéb érzékszervi tulajdonságok tekintetében. Számos dietetikus fáradozik olyan koncepciók kidolgozásán, melyek a fogyasztók számára hús élményt nyújt mégis növényi alapú az étkezés. 

Várhatóan a legtöbb élelmiszeripari vállalat nyitni fog az irányzat felé, hogy kiszolgálják a növekvő igényt. 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. május 02. 07:37 Szerkesztve
Egy újabb lépés, hogy az emberiség úgy viselkedjen, mint a marhák. Nem egyszerűbb arra odafigyelni, hogy a szervezet éppen mit kíván meg? Ugyanis folyamatosan jelzi a szükségleteit. Az ember mindenevő. Nem eszünk csak húst, csak gyümölcsöt, vagy csak zöldséget, A legjobb szakember, minden embernek a saját szervezete. Persze ha zavar van, nem teljesen egészséges (allergia, érzékenység), arra viszont figyelni kell. Csak nem a ló tulsó oldaláról.
Majdmegmondom
2024. május 02. 06:08
Hmmm, addig nem volt semmi baj, amíg nem multicégek csináltak mindent... Hagyjuk ezt a vega meg minden mentes szart már. Nem kéne a géneket módosítani és nem lenne több baj. Legalábbis ennyi...
zsocc44
2024. május 02. 05:58
Ez olyan lesz, mint a villanyautó. Valaki kitalálta és ha semmire nem jó, akkor is…
Zsolt75
2024. május 01. 23:50
A hüvelyeseket én is szeretem .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!