Mindenki nézze meg a GPS-t, hogy merre tart a saját életében

2020. december 02. 15:25

És ha úgy gondolja, állítsa újra.

2020. december 02. 15:25
Kásler Miklós
Origo

„Van, aki szerint el kell felejteni az idei karácsonyt. Mások – köztük az Országos Mentőszolgálat szóvivője – azt mondják, talán még soha nem volt ekkora értéke és tartalma az előttünk álló ünnepnek. De most ne a bevásárlás, a drága ajándék legyen a cél, hanem a lelki örömszerzés. Tervezzük meg, hogyan lehetünk együtt a családdal – akár fizikai kontaktus nélkül is. Ön mit tanácsol, hogyan ünnepeljünk?

Számomra a karácsony soha nem a vásárlásról szólt, de még a nagy társaságok összejövetelét sem jelentette. Nekem sokkal inkább a családot, az elmélyülést, a visszanézést, a számvetést jelenti ez az ünnep. Amikor van idő és lehetőség arra, hogy számot vessünk, hogyan gazdálkodunk az értékekkel. Véleményem szerint a karácsony szentsége ebben áll. Én azt mondom, mindenki nézze meg a GPS-t, hogy merre tart a saját életében, és ha úgy gondolja, állítsa be újra.

Meglátogathatjuk a nagyszülőket, és ha igen, milyen feltételekkel?

Továbbra is kerülni kell a csoportosulásokat - ezt a járvány első napjától kezdve ellenzem, és folyamatosan mondtam is, hogy rendkívül fontos elkerülni akár a kisebb tömeget is. A családoknak mérlegelniük kell, hogy hányan vannak, kik ének külön, ezáltal mennyi irányból érkezhet a fertőzöttség, hangsúlyozottan arra kérném az embereket, hogy vigyázzanak a nagyszülőkre, hiszen ők pótolhatatlanok, és ebben a járványban nagy veszélyben vannak. Inkább próbálják megoldani másként a kapcsolattartást – főleg, ha nagyobb a család, és sok gyerekkel látogatnák a nagymamát.

Néhány hete azt mondta nekünk, hogy körülbelül három hétre látnak előre. Most is ugyanennyi időre látják előre a járványhelyzetet? Év végére már nagyjából meg lehet becsülni, hogy mi várható járványügyi szempontból?

Amikor a járvány a közösségi terjedés szakaszába lépett, az epidemiológiai számítások lényegesen bizonytalanabbá váltak, és két hétre rövidültek. A becsléseink most megalapozottan hosszabb időre vonatkoznak. Nagy biztonsággal meg tudjuk mondani a morbiditási paramétereket három hétre előre, és éppen ma becsültük meg a várható eseményeket az elkövetkezendő hetven napra. Ez persze nem száz százalékig pontos természetesen, hiszen a járvány folyamatosan változik, de ha a tendencia ilyen marad, és nem történik semmi rendkívüli, akkor nagyjából helyesek lesznek a becsült adatok, amelyek bizakodásra adnak okot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. december 05. 04:34
n-eresz-tény pop: Pacsirták: Józsi, hol vagy? https://www.youtube.com/watch?v=2KqrXy5qRk8
ugorka
2020. december 04. 10:19
"Olyan vakcina, amelyik nem hatásos és szövődményeket okoz, nem kerülhet forgalomba" Én az "és" helyett inkább a "vagy"-ot használtam volna...
illibernyák
2020. december 03. 09:38
Egészen elképesztő, hogy ez az ember miniszter lehet. Orbán személyügyi politikája csőd. Ha igy megy tovább, abból bukás lesz 22-ben. Szájer sztoriban megdöbbentő volt, hogy Orbán beszélte rá 2019ben Szájert az indulásra. Mert tényleg gondolkodott arról, hogy visszalép. Ő a kompromisszumok embere volt, nagy tekintélye volt, szóba álltak vele a másik oldalról, elfogadták. Lojális volt végig, pedig lelke mélyen szerintem már nem tudta ezt az orbáni ámokfutást teljes szivvel támogatni. Szóval a felcsúti focifenomán beszélte rá hogy még öt év az EP-ben. Erre ez a tetves g@ci drogos Tompikának adta az EP Fidesz vezetését. Egyszer már kibaszott Szájjerrel, aki bizott benne, hogy ő lesz Trócsányi után a biztos. Megérdemelte volna, Magyaroszágs jobban járt volna. Akkor biztosan jobban ránéznek és nem törénhetett volna ez meg. De a g&ci átbaszta. És vele magát, az országot.
kuzmics
2020. december 03. 06:23
Karácsonyi hangulatot gerjesztenek itt előttem ezek a józan ellenzékiek. Legyen mindenkinek áldott karácsonya!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!