Iszonyat sebességgel húz el a világ Magyarország mellett

2020. június 16. 12:43

Magyarország egy helyben toporog, vagy inkább büszkén lépked visszafelé az idővonalon. Interjú.

2020. június 16. 12:43
Schilling Árpád
24.hu

„Amikor elköltöztetek, azt mondtad, ennek az egyik fő oka, hogy a gyerekeid szocializációjának természetese része legyen a szabadság és a sokszínűség, nem valami olyasmi, amit tanulniuk kell majd később. Ez volt az én alapvető célom is mindig, amikor – többször is – Amerikába költöztünk két kicsi gyerekkel. Éppen ezért kíváncsian vártam, milyen élményeket, tapasztalatokat, felismeréseket mondasz el nyilvánosan az új életetekről. De azt kellett látnom, hogy a Facebook-bejegyzéseidben maradtál Magyarországnál. Azt mondtad erről egyszer, erkölcsi kötelességed, hogy legalább így tartsd a kapcsolatot az országgal. De miért nem mesélsz többet azokról a pozitív vagy fontos újonnan megélt értékekről, amelyekre mostanában rácsodálkozol odakint, és aminek hasznát vehetnék sokan itthon is?

Mert nem hiszek abban, hogy ezek a tapasztalatok bármit is segítenének a magyarországi létben. Hivalkodni pedig nem szeretnék. Zavarban is vagyok a túlságos személyességtől, szemérmes az olyan pozitív felismerésekkel kapcsolatban, amelyekről azt feltételezem, hogy Magyarországról nézve valamiféle kérkedésnek tűnhetnek. Amit talán hasznos volna megosztani, azok a belső, lelki felismerések. Amikor az, ami én vagyok és amiből jövök, összeütközésbe kerül itt valamivel, ami nagyon más. Ilyen az a felismerés – vagy inkább csak érzés – hogy a Nyugat igazából az óceánnál kezdődik.

Az igazán nyugati országok, például a franciák, a britek vagy a hollandok valami mást tudnak, vagy valamit másképp tudnak a szabadságról és az azzal együtt járó személyes felelősségről. Számomra Ausztria még nem Nyugat, abban az értelemben, ami nem pusztán az életszínvonalat, hanem valami sajátos történelmi és kulturális hagyományt illeti. Persze ebben benne van a gyarmatosító múlt, a történelmi vétkek színes tárháza. A gazdag kultúrák alatt mindig tömegsírok rejlenek. De éppen ezért működik valamiféle komplex önreflexió is.

Az a valami, annyira fájdalmasan hiányzik a kelet-európai országok jelenkori történetéből. Mondhatnánk, hogy mindennek súlyos okai vannak, és ez igaz is. De sajnos nem látom, hogy a jelen bármilyen értelemben is meghaladná a múltat. Magyarország egy helyben toporog, vagy inkább büszkén lépked visszafelé az idővonalon. Ijesztő és fájdalmas ez az önfelszámolás, ami ellen jó ideig harcoltam, de aztán úgy éreztem, hogy a személyes életemet, illetve ami abból még maradt, emészti föl ez a kórság. Nem válhatok szabad emberré, mert lépten-nyomon utamat állja az önpusztító tradíció.

És hát a legfájdalmasabb a szellemi leépülés. Én ugyan nem vagyok egy szellemi fárosz, de így is sok munkámba került, hogy kikupáljam valahogy magam onnan, ahonnan jövök. Most azt érzem, hogy nincsen tovább. Beszélni még lehet érdekes dolgokról, de a mindennapi életnek semmi köze az olvasmányélményeinkhez. Iszonyat sebességgel húz el a világ Magyarország mellett, ami egyre inkább önmaga árnyéka, egy zárvány, egy kopjafa vagy nem is tudom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 342 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I am being lied to
2020. június 19. 13:04
Bombera "többször költözött Amerikába" (nem tudom, bérmálkozni szokott-e?), Schillingék többször költöznek Franciaországba. Még a Holdat is meg lehetne próbálni, bár ott egyelőre nincsenek tömegsírok, de a távoktatás talán megoldható.
Lófauszt
2020. június 17. 14:50
Ugyan ki tartja el Schillinget USA-n ?Európában nem sikerült neki Franciaország sem !Akkor már csak Izrael marad ,ha onnan is jönni kell .Síoktató felesége, tollba mártva nem lenne nagy siker a Brodway-n !
Vakfolt
2020. június 17. 13:48
"És hát a legfájdalmasabb a szellemi leépülés. Én ugyan nem vagyok egy szellemi fárosz, de így is sok munkámba került, hogy kikupáljam valahogy magam onnan, ahonnan jövök. Most azt érzem, hogy nincsen tovább." Pedig sosem feledjük telefirkált cocatestedet, ahogy kupálódsz éppen. Te ostoba barom. Mostanában rájöttél, hogy ott is szarnak rád, mert senki vagy, bár itt még tudtad magad azzal nyugtatgatni, hogy azért, mert szegény lelki szegények, de ott meg.. már ez sincsen meg. Nem irigyellek.
lelánczi
2020. június 17. 13:13
Szlovákiából nézve, ahol van sajtószabadság és meg lehet buktatni a korrupt kormányt, igen erősen diktatórikusnak néz ki a drága Anyaország. Az pedig nagyon szomorú, hogy annyi tehetséges ember érzi úgy, hogy csak az állampárthoz lojális művészek számára biztosított a megélhetés. Tisztára pont úgy, mint a kommunizmusban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!