Egy szülés valódi ára

2020. február 21. 08:32

Hogyan zajlik ma egy átlagos kórházi szülés Magyarországon?

2020. február 21. 08:32
Kremmer Sarolta
Mérce

„A hálapénzről szóló sorozatunk első részében áttekintettük az egészségügy egészét emésztő jelenséget, most a szülészeti ellátás felé fordulunk: hogyan zajlik ma egy átlagos kórházi szülés Magyarországon? Milyen szerepet játszik ebben az orvosoknak csúsztatott boríték?

A XX. században a szülészeti ellátás gyökeres változásokon ment át Magyarországon. Az évszázad elején a szülések 95%-át még bábák kísérték, otthon zajlottak. A szülőotthonok kialakításával és az intézményesítést támogató rendeletekkel elérték, hogy folyamatosan emelkedjen a kórházakban vagy szülőotthonokban világra hozott gyerekek száma, de még az ‘50-es évek elején is arányaiban több szülés történt intézményen kívül.

A javuló életszínvonal, a higiéniás viszonyok és az orvosi technológia fejlődése mind hozzájárultak ahhoz, hogy a XX. században egyre csökkenjen az anyai és a perinatális (a terhesség 28. hetétől az újszülöttkor 6. napjáig tartó) halálozás. Az anyai halálozási arányszám kiszámítása és országok közötti összehasonlítása nem egyszerű feladat, mivel minden olyan haláleset ide tartozik, ami a terhesség vagy a szülés alatt és a szülést követő 42 napos időszakban történik.

Beavatkozásokhoz (vagy ezek elmulasztásához) direkt és indirekt módon is kötődhetnek, az okok sokszor nem egyértelműek, a bejelentési protokollok pedig országról országra változnak. Az egyes világszervezetek mint például a WHO, az UNICEF vagy a Világbank más és más adatokkal dolgoznak, azonban az általunk átnézett felmérések mind hasonló képet adtak arról, hogy Magyarországon ez az arányszám az EU átlagához képest magas.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. február 21. 17:03
Osztán szültél-e már tovarina?
viewty
2020. február 21. 12:43
Egészen őrült összegekről, jattokról lehet hallani, és nőként sem értem. Mert ha valakinek lapul annyi gempa a zsebében, hogy egy szülésért (nem fejátültetés, hanem szülés, ami azért az esetek nagy részében hála Istennek megoldható volna komplikáció-mentesen) kicsengeti a csilliárdokat a fogadott orvosnak, miért nem megy magánklinikára, ahol ugyanannyiért kb. a seggét is kinyalnák. Valahogy mindig kényelmesebb szidni a renccccert, mint vállalni a felelősséget a saját hülyeségük miatt.
józan paraszti ész
2020. február 21. 10:14
Nálunk ez jeleneti a "gazdagságot". Bizonyos körökben.
nyugalom
2020. február 21. 10:04
Angliaban nincs olyan, hogy orvosom! A nagyon gazdagok mas kategoria!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!