Magyarország jobban teljesít, de nem az egészségügyben

2019. május 29. 10:02

A kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk ágazatunkban.

2019. május 29. 10:02
Magyar Orvosi Kamara
MTI-OS

 

„A hétvégén ülésezett a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetének Tanácsa. Elemezve az elmúlt időszak egészségügyben kialakult helyzetét, egyhangú határozatában a következőket hozza nyilvánosságra:

Felelős állami vezetőkkel folytatott, mindvégig eredményesnek tűnő, közös megegyezéssel zárult tárgyalássorozatot kormányzati döntés nem követett. Ez nagy várakozás után még nagyobb csalódást okoz az egészségügyi munkavállalók körében. A kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk ágazatunkban. Testületeink már korábban leszögezték:

1.)    Amint tényeken alapuló gyógyítást várnak a XXI. század orvosától, úgy a gyógyítók pedig tényeken alapuló költségvetést, és pénzügyi fedezetet várnak el az ország választott felelős vezetőitől. 
2.)    Ismét a társadalmi rangsor végére csúszott az ágazati bérszint: a szakorvosi nettó órabér 1.800-2.300, a szakdolgozói nettó 750-1.050,-Ft között alakul. Egy szakorvosi vizsgálat hivatalosan folyósított ára 1.485,-Ft!
3.)    Hiába áll készen az orvoskar a 70 éves szégyenbélyeg, a paraszolvencia megszüntetésére, ha ehhez költségvetési forrást, érdemi bérrendezést továbbra sem kap.
4.)    Szakorvosképzésünk minőségének hanyatlásáért, a betegellátás minőségének fokozódó bizonytalanságáért nem kis mértékben a rendszert torzító paraszolvencia-rendszer a felelős. 
5.)    Az alapellátás jogi és financiális elhanyagoltsága, közellátó fogorvosaink szégyenletesen alacsony javadalmazása rohamosan súlyosbodó népegészségügyi kockázat, amint azt a legfrissebb nemzetközi statisztikák is fényesen bizonyítják. 
6.)    Nyugdíjas munkatársaink, mintegy 5000 nővér és orvos nélkülözhetetlen, és áldozatos tevékenységének engedélyezési folyamata botrányos, közteherviselési diszkriminációjuk jogorvoslatért kiált.
7.)    A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.

Vajon az egyre-másra bozóttűzként fel-fellángoló helyi, intézményi botrányok, tiltakozások, az önként vállalt túlmunka megtagadásának egyre terjedő mértéke mikor éri el a felelősök ingerküszöbét, haladéktalan és érdemi lépések megtétele, az egészségügyi ráfordítások jelentős növelése érdekében?
Magyarországon a vázolt helyzet rendezése kizárólag döntéshozói akaraton múlik!”

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2019. május 30. 06:49
A fent megszellőztetett pénzektől szerintem nagyon messze vagyunk. Mellékesen a szülésznek sincs lehetősége hosszasan eltöprengeni egy problémán, gyorsan kell döntenie és jóvátehetetlenek a következmények. Amellett VANNAK megoldhatatlan problémák. El kéne a társadalommal fogadtatni, a pénzt valahogy előteremteni és meglépni az alapos béremelést, csak az orvosoknál és a tanároknál. Utána lehetne a rendszert finomítani, a követelmények teljesítésének folyamatos ellenőrzésével párhuzamosan. Bármilyen fájdalmas, de a hiányszakmákban többet kell fizetni, h. oda is jusson ember. Ha egyszer a férfi tanár lassan fehér holló, talán jobb lenne elfogadni azt, amit jelez, többet kell annak fizetni, akiből kevés van, hogy a választási lehetőség felértékelődjék.
néhai Ch.Pilot
2019. május 30. 00:19
Az egészségügy jobban teljesít, de nem Magyarországon. Pedig tömik őket pénzzel, ahogy "pedagógusokat" is.
Bástyaelvtárs
2019. május 29. 23:36
botrány, hogy ezek a nagyképű orvosok miket le mernek írni jóságos kormányunk ellen! Soros diktálta nekik a jegyzőkönyvet, ez nem kétséges. Mert hogy lehetne már igaz, hogy a kórházak forráshiányosak ?! és mi az, hogy nem elég 1700-2300 ft órabér egy osztályos orvosnak mikor a kőműves is ennyit kap és az menniyvel keményebb munkát végez! Ne hallgass rájuk Viktor! Zárasd be a rebellis kórházakat, ereszd szélnek ezt a sok követelőző felcsert meg nővérkét! Mehetnek amerre látnak. Megvagyunk mi nélkülük , van itt annyi kórház és klinika , hogy sose fogy el. Majd legfeljebb picit többet várunk , türelmes a jókeresztény magyar ember... És ha meghal a hozzátartozónk hát istenem, akkor az orvos a hibás, de semmiképpen sem a kormány vagy te, Fényestekintetű Népfelszabadítónk!
Agnieszka
2019. május 29. 20:20
Más: a szülész munkáján VALÓBAN egész emberéletek múlnak. Hetente egy órát értelmi fogyatékkal élő felnőttekkel töltök. Néha elgondolkodom azon, ha nem egy közülük kicsit több szerencsével jön a világra, milyen más lehetne az ő, a családjuk élete. Az orvosokat tisztességesen meg kell fizetni, a tanárokat is. A jól fizetett, napi anyagi gondoktól mentesített orvos, tanár a jó egyészségügy, oktatás kulcsa, és a komoly fizetés a képzésbe bejutásban is olyan versenyt generálna, h. a lustább, nem olyan okos kiszorulna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!