A politizálás kiváltsága

2018. augusztus 20. 15:04

Politizálni bűn, legalábbis a hatalom szerint, ha nem ő csinálja.

2018. augusztus 20. 15:04
Mátyás Győző
168 Óra

„Politizálni bűn, legalábbis a hatalom szerint, ha nem ő csinálja.

A jó kormányerők (s hű alattvalóik) egy ideje már a politizálás varázsszavát úgy forgatják, mint valami bunkót mindenkivel szemben, aki pisszenni mer, ellenszegül, jogaiért kiáll, véleményt mond, kritikát fogalmaz meg, vagy pusztán létezik, csak nem éppen NER-kompatibilis módon.

A napokban az MTA-t billogozták meg, csak azért mert a tudományos »céh« nyilvánosan akarta megvédeni autonómiáját, amit a kormány elég tulok módon igyekszik felszámolni. Azért a cinizmusnak elismerésre méltó foka, amikor a hatalom megpróbál lehengerelni egy prominens szervezetet, majd amikor az védekezni merészel, megvádolja azzal, hogy politizál. Nem teszi, de amúgy – indirekt módon – miért ne tenné? Az akadémiát érintő vita olyan kérdésben folyik, amelyet törvény rögzít. A szakmai érvek és javaslatok, − már ha bárki figyelemre méltatná őket − szükségképpen öltetnének politikai formát is.

De tapasztaltuk ezt a stigmatizálást már a civilszervezetekkel kapcsolatban, aztán rásütötték a pecsétet a művészekre, alkotókra, most már e tekintetben a tudományra is rájár a rúd (a gender studies meg egyenesen közellenség lett).”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oldgóbé
2018. augusztus 21. 13:07
Győzike,amit ti csináltok a gazdiddal és társaiddal együtt azt nem lehet csak onanizálásnak nevezni. Jó lenne ezen egy kicsit elgondolkodni.Szólj a Mesterednek is.
Peter8811
2018. augusztus 21. 05:25
Antall Jóskásan: Tetszettek volna újságot csinálni!
Sundabunda
2018. augusztus 21. 00:05
Be kellene mar küldeni egy kis különitmenyt a HVG-hez es jol szetrugni a valagat az összes hazaarulo ballibsinek!
Burmin
2018. augusztus 20. 20:55
Matykó nyugodj le ezzel a szöveggel semmire se mész...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!