A hibrid ellenforradalom kora

2018. július 31. 11:33

Ami Magyarországon és a magyarokkal az elmúlt évtizedben történt, távolról sem elszigetelt eseménysor.

2018. július 31. 11:33
Filippov Gábor
24.hu

„Nem burokban élünk. Ami Magyarországon és a magyarokkal az elmúlt évtizedben történt (tömören fogalmazva: a demokrácia, illetve a jogállamiság leépülése), távolról sem elszigetelt eseménysor. Nem magyar, de még csak nem is kelet-európai betegség, hanem egy világtrend újabb és közelibb tünete. Nem a »mutálódott fasizmus« (Ungváry Rudolf) megjelenése, nem is »az ötvenes évek visszatérése« vagy a »posztkommunista maffiaállam« (Magyar Bálint) tombolása, hanem egy új kontextusban fejlődő, saját logikával és jellegzetességekkel bíró, mindenekelőtt pedig globális jelenség.

Az ezredforduló óta autoriter járvány dúl a világban. Terjedését csak felgyorsította a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválság, illetve látványosabbá tette, hogy a fertőzés az Európai Unióban, majd az Egyesült Államokban is felütötte a fejét. A baj kiterjedtsége és ismétlődő mintázatai ugyanakkor hozzásegíthetnek, hogy egyáltalán meg tudjuk nevezni, képesek legyünk értelmezni saját közelmúltunkat és jelenünket.

Elavult összehasonlítások, féligazságokon alapuló azonosítások nemcsak a tisztánlátásunkat, de reakcióinkat is elkerülhetetlenül torzítják, ami szubjektív zavarodottsághoz és a meg nem értett folyamatok, jelenségek hosszú távú konzerválódásához is vezethet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. augusztus 01. 19:25
Akartam adni egy dísz lájkot de pont 56 van erről jutott eszembe, hogy azt is ellenforradalomnak hívtátok Janosod Kadaroddal, Filippov tovaris.
Aerion
2018. július 31. 18:53
Hibrid ellenforradalom, mondja a kommunista fasz. Mitől lenne hibrid? És mitől ellenforradalom? Az ellenforradalom klasszikus kommunista találmány, magában foglalja azt a pozitivista tézist, hogy ők, a kommunisták a jófiúk, a forradalmárok, vagyis az ellenük harcolók csak gonosz, aljadék gazemberek lehetnek. Filipov öcsém, vagy mi a tököm a neved, teljesen mindegy, egy dolog számít csak, szarrá vagytok verve a szellem erejének háborújában. Elvesztettétek a küzdelmet, mert gyengék vagytok, és soha nem is voltatok erősek. A bombák voltak erősek, amelyek kioltották ártatlan emberel millióinak életét, minek nyomán te, meg a haverjaid bebútorozhatták maguknak Európát, és Magyarországot. De csak egy időre. Magyország felébredt, most Európa van soron. Nektek pedig végetek. Nürnberg már vár rátok.
a hun
2018. július 31. 16:29
Kellettek neked ezek a pofonok, ebben a hőségben?! ffej!
na még ez is
2018. július 31. 16:16
Zseniális írás, kár hogy a mandiner csak a bevezetőt szemlézi. Alaposan végig vezeti a szerző, hogy hogyan építi le a Fidesz a jogállamot pont olyan eszközökkel, ahogyan tette azt Lukasenka, Fujimori vagy Chavez is (konkrét példák vannak a cikkben). ez pedig tökéletes összefoglalása a ma Magyarországának: "A hibrid rendszerek csele, hogy a jogállami színfalak miatt nem-demokratikus és szabadságellenes jellegükkel gyakran még működtetői és támogatói jelentős része sincs feltétlenül tisztában. Fontos belátni, hogy a „posztkommunista maffiaállam” népszerű koncepciójával szemben a magyar demokráciát nem hataloméhes bűnözők maroknyi csoportja tartja tetszhalott állapotban, akik kizárólagos célja a nemzeti és uniós erőforrások minél alaposabb kiszipolyozása. A korrupció és a közpénz közpénzjellegének elveszítése nem cél, hanem eszköz. Nem a közhatalom rendelődik alá a járadékvadászatnak, hanem fordítva: az intézményes korrupció a hatalom megtartásának egyik előfeltétele. Nyilvánvalóan fontos szerep jut a NER-ben a konjunktúralovagoknak és cinikus kollaboránsoknak, de senki ne gondolja, hogy közép- és alsószintű állami alkalmazottak tízezrei – a Fideszre voksoló milliókról nem is beszélve – nap mint nap azzal a megelégedett tudattal indulnak munkába, hogy ma is szorgosan kivernek majd egy téglát az alkotmányosság falából. „A rendszerváltás befejezése”, „a posztkommunista struktúrák leváltása”, „a balliberális hegemónia megtörése” vagy akár a „magyar Magyarország megőrzése” olyan, aprólékosan megkonstruált ideologikus elbeszélések, amelyek még a rendszer finnyásabb híveiben is erősen rezonálnak, és jól semlegesítik az esetlegesen felmerülő kétségekeiket."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!