Életmentés helyett Andorra

2017. június 13. 18:38

Bár a miniszter azt ígérte, fontolóra veszik az ingyenes oltások körének kiterjesztését, egyelőre elvetették az ötletet.

2017. június 13. 18:38
Farkas Melinda
Magyar Nemzet

„A múlt héten meghalt egy hat hónapos kislány agyhártyagyulladásban. Tavaly decemberben egy bölcsődés gyermek és egy gimnazista diák hunyt el ebben a betegségben. Az agyhártyagyulladást okozó baktériumtörzsek ellen nincs kötelező védőoltás. A tavaly év végi halálesetek után csak az egyik baktériumtörzs, a meningococcus C elleni védőoltást tette ingyenessé a kormány. Kétéves korig. A meningococcus C elleni oltóanyag 17 éve forgalomban van, pár ezer forintba kerül. A szakemberek szerint a veszélyeztetett korú népesség jelentős része be van oltva ellene.

Hazánkban az agyhártya-gyulladásos megbetegedések háromnegyedét nem a C, hanem a B törzs okozza. Ez ellen senkinek nem jár ingyen a vakcina. Az oltóanyag ára ampullánként 27-30 ezer forint, amiből a csecsemőknek négy adagot, az egy évnél idősebbeknek kettőt kell beadni a védettséghez. Lapunk az elmúlt hónapokban folyamatosan ostromolta Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert annak kapcsán, hogy nem tervezik-e térítésmentessé tenni az oltást. A szülők zöme ugyanis nem tud gyermekenként százezer forintnál is többet költeni egyetlen védőoltásra. Bár a miniszter azt ígérte, fontolóra veszik az ingyenes oltások körének kiterjesztését, egyelőre elvetették az ötletet.

A vonatkozó kormányhatározat szerint 25,65 milliárd forintot különített el a kormány stadionfejlesztésre 2014–2017 között. Egy lapunknak nyilatkozó gyermekorvos szerint az állam – amennyiben átvállalná az agyhártyagyulladás valamennyi fajtája elleni védőoltás költségét – 17-18 milliárd forintból megoldhatná az évente születő kilencvenezer csecsemő védelmét. És akkor még talán focira is maradna valamennyi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. június 13. 23:35
Mi van, már nincs szükség lélegeztető gépekre, simicsicska...?! Mi jöhet legközelebb: 100 szívátültetés, 1.000 császármetszés, 10.000 kanyaró-oltás...? Mi lenne, ha G.Lali, G.Soros, a Fletó család, az M4-maffia stb adna vissza néhány lopott milliárdot...?! Ez persze egyiküknek sem jutott eszébe....
koronaszepe
2017. június 13. 22:19
Ha Orbán Viktor visszaadná azt a 100 000 000 000 forintot, amit csak tavaly hazavitt a gázszerelőjével, akkor 5 évre biztosítva lenne az oltás, sőt, egy kicsi, úgy 10 000 000 000 még focira is maradna.
Harangláb
2017. június 13. 21:59
Kiszámolhatná a csajszi azt is, hogy a gazdája vagyonából hány oltásra futná...:)
Harangláb
2017. június 13. 21:58
Közelednek a választások, a mértékegység a lélegeztetőgép, védőoltás, na meg az elmaradhatatlan éhező gyerekek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!