John Scalzi: Az összeomló birodalom

2017. május 05. 10:23

A Vének háborújában az volt a lehengerlő, hogy az űroperák grandiózus kalandosságát és könnyedségét kiválóan házasította össze a hard sci-fi hitelességével és drámafókuszával, Az összeomló birodalom azonban elsősorban csak előbbit hordozza magában.

2017. május 05. 10:23
danialves
Smoking Barrels

Természetesen a kedvelt Scalzi-stílusjegyek itt is jelen vannak: a sci-fik általános patetikusságához képest szokatlanul földhözragadt, szabadszájú karakterek, a csavaros, de kivétel nélkül pozitív végkicsengésű összeesküvések, illetve a mindennapi furfangok és a politikai machinációk párhuzamossága - még ha utóbbiak ezúttal szándékosan elnagyoltak is. Az író gazdaság, államszervezési forma és politikai játszmák koherens egységét teremti meg ugyan, de ezeket nem képes már valódi jelenségekre visszavezetni, az összes ilyen jellegű próbálkozása üresen cseng. Ugyanígy hiába esik szó az emberiség várható pusztulásáról, érzünk testközelből egy véres lázadást, mi mindezeknek csak a kalandos aspektusait érzékeljük, az arisztokraták páncélozott járműveiben kerülve el azt a poklot, amit Scalzi a Vének háborújában megfestett.

Ugyanakkor azt sem állíthatom, hogy ez feltétlenül hiányzik Az összeomló birodalomból. A szereplők szócsatáit, machinációit kellemes és szórakoztató élmény olvasni, a számos karakter épp annyira ötletesen van megformálva, hogy a megfelelő változatosságot képviseljék és megadott időközönként hozzáadjanak egy újabb részletet az összképhez, ami így végeredményben egy rendkívül kiegyensúlyozott és könnyen olvasható 300 oldallá áll össze.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!