John Scalzi: Csak az írásra kell koncentrálnom

2017. március 24. 11:46

Pár napja megjelent a bestseller sci-fi szerző, John Scalzi új űropera-sorozatának első darabja, Az összeomló birodalom. Az amerikai szerző ezzel kapcsolatban interjút adott a The Verge-nek, amiben arról beszélt, hogy mi a szerepe a Tor Books kínálatában, és hogy mik a tervei a következő tíz évre – mivel épp ennyi időre kötött dollármilliós szerződést a kiadóval.

2017. március 24. 11:46

Itthon is a világpremierrel egyidőben jelent meg az Agave Könyveknél John Scalzi új könyve, Az összeomló birodalom, ami csak az első a tizenháromból, amire már-már példátlan szerződést kötött kiadójával 2015-ben: a sci-fi írót tíz évre szerződtette a Tor Books. Ezért cserébe Scalzi három young adult és tíz felnőtt regény megírását vállalta, beleértve ebbe az új űropera-sorozat mellett egy új Bezárt elmék-, illetve közelebbről nem meghatározott számú Vének háborúja-írást.

Scalzi ritkán nyilatkozott, de most interjút adott a The Verge-nek. Szerinte remek dolog a szerződés, hiszen minden író arra vágyik, hogy biztosan meg tudjon élni az írásból, és neki most tíz évig biztosan nem kell aggódnia; így tulajdonképpen tényleg csak az írásra kell koncentrálnia. Ebben az is benne van, hogy sokkal inkább kísérletezhet, hiszen igazából az eladási mutatók miatt sem kell annyira aggódnia. Ennek kapcsán hozzátette: rendkívül izgalmas dolog most írónak lenni, hiszen a sok digitális platform és a hangoskönyvek betörése remek lehetőséget nyújt a formai kísérletezésre is.

„Vannak a dinoszaurusz-írók, akik hozzászoktak egy formához és egy értékesítési rendszerhez, ami haldoklik, és azt látják, hogy karrierjük is bukik vele” – mondta, hozzátéve, hogy aztán vannak a csótány-írók, mint ő, akik alkalmazkodnak az új követelményekhez és helyzetekhez. Szerinte íróként el kell fogadni, hogy a dolgok változnak, bár bizonyos dolgok állandóak: például az, hogy az emberek szeretik a regény-hosszúságú történeteket. Új dolgokat is ki kell azonban próbálni: ezért írt egy rögtön hangoskönyvnek készült kisregényt; illetve ezért kísérletezik a szerializációval is.

Persze egy piacra alkotó írónak tudnia kell a helyét, és így kell kísérleteznie. „Tudom, mi a szerepem a Tornál. Én vagyok a könnyen érthető, belépő-szintő sci-fi írójuk. Ez a munkám. Ezért van egy nevetségesen hosszú szerződésem nevetségesen nagy pénzért. Nem csak hogy elfogadom ezt; számomra ez azt jelenti, hogy meg tudo kcsinálni egy sor olyan dolgot, amit meg akarok csinálni, úgy, ahogy akarom, és közben mégis lehet pár izgalmas húzásom” – nyilatkozta Scalzi. Az új regényében például három főszereplőt követ E/3-ban, de igyekezett a narráció hangját az adott szereplőre hangolni. Az összeomló birodalomnak egy folytatása még biztos lesz, de az is lehet, hogy végül trilógiává terebélyesedik a történet. A szerző leszögezte: örül is neki, hogy olyan világot alkotott, amit egész természetesen le tud majd zárni.

John Scalzi szerint jelenleg remek helyzetben van a sci-fi minden médiumban, és a könyvkiadás helyzetét is remeknek látja, mind minőségileg, mind mennyiségileg. „Az emberek úgy döntöttek, hogy rendben van, ha mások azt látják, hogy sci-fit vagy fantasyt olvasnak” – mondta.

*

Fotó: Gage Skidmore / Flickr

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!