Babaúszás: érvek és ellenérvek

2017. január 31. 19:15

A babaúszás legfontosabb előnye, hogy ideális családi programot jelent, ahol a szülők vizes közegben foglalkoznak, játszanak gyermekükkel.

2017. január 31. 19:15
dr. Soltész Annamária
Webbeteg

A babaúszás hasznosságáról élesen megoszlik a gyermekorvosok, védőnők, gyógytornászok és a szülők véleménye. Vannak, akik egyértelműen ellenzik, mások dicshimnuszokat zengedeznek róla. 

A babaúszás legfontosabb előnye, hogy ideális családi programot jelent, ahol a szülők vizes közegben foglalkoznak, játszanak gyermekükkel. A baba intenzíven mozog a vízben, és olyan gyakorlatokat végez, melyek - néhány szakember szerint - stimulálják az idegsejtek működését, így a babaúszáson résztvevő kisbabák szerintük hamarabb érik el a mozgásfejlődés egyes stádiumait (ülés, forgás, járás), mint kortársaik.

A csecsemőkori úszást ellenző gyermekorvosok szerint viszont mindennek megvan a maga ideje, és nem jó, ha a testi, fizikai fejlődésbe ilyen módszerekkel beleavatkoznak. Sőt, mostanában egyre többet hallani arról, hogy a babaúszás során elsajátított mozdulatokat a gyermek később egyáltalán nem tudja hasznosítani, és csak felesleges terhet jelent számára.

Néhány helyen létezik olyan továbbfejlesztett változata is a babaúszásnak, mely kimondottan jótékony hatású dongaláb, csípőficam és születési sérülés esetén.

Valószínűleg az arany középúton van a hangsúly. Ha kedvünk van hozzá, és a baba is élvezi, vegyünk részt a tanfolyamon, ahol közösen »sportolhatunk«, jól érezhetjük magunkat, és értékes időt tölthetünk együtt. A babaúszás erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot, mélyíti a bizalmat.

(...)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ancilla
2017. február 06. 20:44
Saját tapasztalatunk szerint remek dolog a babaúszás. Lehet, hogy a mozdulatokat nem tudja később konkrétan hasznosítani, de nagyobb korában (ovi) mérföldekkel hamarabb tanul meg úszni a többieknél, és soha nem fog félni a víztől...sőt! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!