Értelmezhetetlen kifejezés a hungarikum

2016. június 20. 11:30

Biztos fontos, hogy valakik foglalkozzanak az eredetmegjelöléssel, de én ma a magyar alapanyag-ellátásban ott tartok, hogy ha szeretnék a bisztrótálunkra három jó minőségű, házi készítésű kolbászt vagy szalámit találni, örülök, ha találok hármat egyáltalán. Interjú.

2016. június 20. 11:30
Zsidai Roy
Magyar Nemzet

Miben nem tudtak a kilépők egyetérteni, és kikkel?

Nincs két tábor, egy táborral, a szakma teljes élvonalával áll szemben Molnár B. Tamás (és szűk köre). Neki kellene a hangsúlyokat picit beállítania, és elhelyeznie magát e munkamegosztásban. A mi szervezetünk egy szakmai érdekérvényesítő, -képviseleti és szakmai műhelymunkát felügyelő egyesület; ha egység lett volna, a munkát akár az MGE-n belül is folytathattuk volna. De az MGE nem mutatkozott képesnek arra, hogy ezt az igényt befogadja. Ettől függetlenül bízom benne, hogy a PGA és az MGE tudja folytatni a közösen megkezdett munkát. Tamás munkájára továbbra is igényt tartanánk, de hogy erre hajlandó-e, az rajta múlik.

Hívták?

Igen, felkértük a szakoktatói kollégium vezetésére, de nem vállalta; nem tudjuk akarata ellenére semmire rákényszeríteni.

Végül is miben nem értettek egyet?

Az ős egyet nem értés a Bocuse d'Or szervezésével kapcsolatban alakult ki. Amikor az MGE megkapta a verseny rendezési jogát, akkor amíg az előző jogtulajdonostól a jogok átvétele tartott, technikai okokból az MGE számlájára utalta az állam a forrást, amelyet aztán az egyesület tudott továbbítani a Magyar Bocuse d'Or Akadémiának. A folytatásban a finanszírozást már direktben az akadémia kapta; Tamás pedig nehezményezte, hogy miért nem az MGE-hez érkezik továbbra is a forrás. De ez egy meddő vita volt, hiszen a versenyrendszernek kötött szabályai vannak, a saját versenyeiket a nemzeti akadémiáknak kell szervezniük. Amikor Magyarország elnyerte az európai döntő rendezési jogát, ismét az akadémia számlájára érkezett a rendezéshez szükséges öszszeg, s itt történt egy csúnya lépés: Pollok László és Molnár B. Tamás bementek a Miniszterelnökségre, és megpróbálták elérni, hogy ne az akadémia, hanem az MGE kapja a forrást, mondván, az egyesület olcsóbban tudná megszervezni a versenyt.

Mi a gond azzal, ha valaki spórolna az adófizetők pénzével?

Ez lehetetlen, mert egyek vagyunk, hiszen ők ketten is az akadémia elnökségének tagjai voltak. A különbség annyi volt, hogy az egyesületet ők vezették, az akadémiát viszont a demokratikus vezetésű elnökség, vagyis nem egy-egy személy döntött bizonyos kérdésekben. Amikor több szakmai kérdésben is más döntés született, mint az MGE elnökének véleménye, Molnár B. Tamás elmaradozott, és a továbbiakban nem akart a folyamatokba belefolyni. Azt gondolom, ezek után elég jó fej a PGA és a szakma, mert továbbra is nagyra tartjuk Tamás szakmai munkáját és fantasztikus szakembernek gondoljuk számos kérdésben, de nem gondolom, hogy olyan szervezési munkát kellene folytatnia, ami neki nem az erőssége. Ez teljesen más feladat. (...)

Még e témát boncolgatva: kompromisszumot tudna kötni a hungarikumok esetében?

Számomra értelmezhetetlen kifejezés a hungarikum. Biztos fontos, hogy valakik foglalkozzanak az eredetmegjelöléssel, de én ma a magyar alapanyag-ellátásban ott tartok, hogy ha szeretnék a bisztrótálunkra három jó minőségű, házi készítésű kolbászt vagy szalámit találni, örülök, ha találok hármat egyáltalán. Vagyis a feladat önmagában nagy kihívás, és egyáltalán nem érdekel, milyen fantázianevet találnak ki hozzá, mert nem tartunk ott, hogy a név adja el a terméket.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 10:14
Az étkezésben, mert itt arról van szó, tévéműsorok tömkelege mutatja, hogy bizony vannak hungarikumok csak Royunk (ez viszont nem hungarikum) ezeket a forrásokat nem hajlandó megkeresni.
MZ/X
2016. december 12. 13:44
Dehogy vicc...! Közönséges alapanyagokból értékteremtés, ez a Hungaricum...
koronaszepe
2016. október 06. 12:54
Mimor jàrtàl utoljàra hentesnél? De még a Tescoban is van, igaz, külön szigeten...
koronaszepe
2016. október 06. 12:54
Neked, úgy tűnik, maga az interjú értelmezhetetlen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!