John Scalzi: Árnyékszövetség

2015. december 29. 08:15

John Scalzi ezúttal is hozza a formáját, az Árnyékszövetség az előzményekhez hasonlóan izgalmas, humoros, színes és mindenekfölött szórakoztató.

2015. december 29. 08:15
Pomsár Péter
Szubjektív Kultnapló

A military-vonal a harmadik rész óta háttérbe húzódik, a hangsúly egyre inkább az emberek és a különféle idegen fajon közötti interakcióra, politikára, makroszintű konfliktusokra és személyes sztorikra helyeződik. Ez egyáltalán nem hátrány: egy darabig szórakoztató az "elrepülünk X bolygóra és szétrúgjuk Y faj anatómiai szempontból megfelelő testrészét, esetleg Z faj a miénket", de egy idő után nehéz elkerülni az önismétlést és az érdektelenségbe fulladást. Persze azért van itt is katonai jellegű konfliktus, elvégre az egyik központi probléma a Gyarmati Szövetség rendszerének megingása és viszálya a Földdel, a Konklávéval és az összes komolyabb hatalmi rendszer megdöntésére készülő, homályos összeesküvéssel, a fókusz viszont inkább a diplomácián van.

Jogosan merülhet fel a kérdés (legalábbis azokban, akik még nem olvastak hasonlót): mi izgalmas egy diplomáciai sci-fiben? Ebben az esetben egyszerű a válasz: nagyjából minden. A különféle fajok és szövetségek viszonyrendszere és világnézete eleve érdekes, de Scalzi ezt az egészet megfűszerezi egy csapat meglehetősen jól eltalált karakterrel, szórakoztató párbeszédekkel és izgalmas jelenetekkel. Az eredmény pedig méltó a sorozat stílusához és szellemiségéhez, ugyanazt a könnyed szórakozást nyújtja, mint a korábbi részek, de egyúttal gondolkodásra is készteti az olvasót, elsősorban egyéni- és csoportidentitás, szabadság vs. szövetség, politikai és gazdasági összefonódások és egyebek témájában.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!