2015 a Holdvölgy szőlőjében

2015. október 14. 06:55

Példátlan hőség, légköri aszály, jelentős vízhiány, hervadási határérték, életben maradás! A szőlő számára ezek voltak a kihívások 2015 nyarán. Hornyák László szőlész és Gincsai Tamás borász gondolatai a Holdvölgy pincészettől.

2015. október 14. 06:55
Gincsai Tamás
Mandiner.bor

Hornyák László, a Holdvölgy szőlészének gondolatai

Mádon az elmúlt évben 2014. augusztus 1-je és 2015. július 31-e között összesen 395 mm csapadék hullott, ebből 2015-ben augusztus 27-ig csak 233 mm. Ez közel 200 mm-rel marad el a borvidék átlagos értékétől. A Holdvölgy ültetvényei mindezek ellenére „talpon” maradtak és a szüreti terv is teljesíthető lesz.

Ez nagy mértékben köszönhető

  • a metszésnek (terméskorlátozó technológia),
  • a fitotechnikai munkák szakszerű végzésének,
  • az agrotechnikai munkák vízmegtartó hatásainak,
  • a növényvédelem okszerű végrehajtásának,

és nem utolsósorban a szőlő-stresszhatás kivédésének, tudatos növénykondicionálással. Fontos megemlíteni, hogy ültetvényeink átlag életkora 30 év feletti, ami a nagy hatósugarú gyökérzet aktivitása miatt mérsékli a vízhiány tüneteit. 

Gincsai Tamás, a Holdvölgy borászának gondolatai

Az aszályos év ellenére szőlőink átvészelték a szélsőséges időjárási körülményeket. A tokaji fajták érésénél megfigyelhető volt, hogy két héttel hamarabb következett be.

Így augusztus végén Kabar és Zéta fajtákat szedtünk száraz borhoz, majd nem sokkal később, szeptember első hetében elkezdődött a Furmint és a Hárslevelű szürete is. Száraz borok tekintetében a tervezett mennyiséghez szükséges szőlőt már feldolgoztuk. Az új borok most erjednek a borászatunkban. Az édes boraink alapanyaga még kint van. Ezeknek szükségük van egy pár hétre, hogy megfelelően koncentrálódjanak.

Az aszúszemek begyűjtését egy héttel ezelőtt kezdtük el. Nehéz megjósolni október közepén, hogy milyen lesz az idei aszútermés mennyisége. De valószínűleg egy pár hordó Holdvölgy Culture 6 puttonyos Tokaji Aszú elkészítéséhez sikerül majd a megfelelő mennyiségű botritiszes bogyókat begyűjtenünk a birtokunkról, ahogy történt ez 2006-tól kezdve minden évben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!