A névtelenség védelmében, avagy Lányi András és a kannibálok

2014. október 17. 16:33

Különösen közéleti emberek és politikusok szeretnek büszkélkedni azzal, hogy lám, ők bátran a saját nevükön írnak, bezzeg a kommentelő a névtelenség homályából válaszol – mintha emiatt már eleve nem is lehetne igaz vagy értékes, amit ír.

2014. október 17. 16:33
Holger Hartland
Hartland

Először is, nem vagyunk mi annyira névtelenek. Többen ismerjük egymást, sokan pedig hagyunk magunk után annyi egyéb nyomot is, hogy aki akarja, kiderítheti, kik vagyunk. Nem mintha fontos lenne. De fogadjuk el, hogy nincs rá ideje, motivációja vagy képessége - akkor az ő számára tényleg névtelenek maradunk. Ha a fenti érvet ily módon zárójelbe tesszük, akkor jöhetnek a névtelenség védelmében a fő érvek.

Névvel írni költséges.

Nem arra gondolok elsősorban, hogy vannak emberek, akik tényleg megüthetik a bokájukat még egy kulturáltan kifejtett vélemény miatt is. Ez remélhetőleg ritka, bár nem olyan irányban haladnak a dolgok, hogy ritka is maradjon. Az ilyen helyzetben lévő emberek számára tényleg nagy a saját névvel írás költsége. Nem is az otromba trollokra gondolok - bár az adatvédelmi jogok őket is megilletik. (Jól is néznénk ki, ha csak annak a jogait kellene tiszteletben tartani, akit amúgy is kedvelünk.)

Arra gondolok elsősorban, hogy a blogolással és a kommenteléssel a magánszféránknak egy része úgy válik - írásban rögzítve - maradandóvá és hozzáférhetővé, ahogy az internet nélkül elképzelhetetlen volna, legfeljebb egy diktatúrában történhetne meg, ahol minden szavunkat le- és kihallgatják. Élőszóban tudhatjuk és megválogathatjuk, hogy kivel beszélgetünk és ki hall még minket, kit mibe avatunk be. De a szó még ott is elszáll. Az internet nyilvános blogjain és fórumain viszont a magánszféra (privacy) és a szabadság védelmére a névtelenség a legegyszerűbb eszköz. Magánszférára szükségünk és jogunk van, feladása tehát - például a saját név közzétételével - még bármilyen félni- vagy szégyellnivaló hiányában is költség, amelynek a megfizetését mindenkitől egyformán elvárni nem tisztességes dolog.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
betamás89
2014. október 18. 14:19
"Élőszóban tudhatjuk és megválogathatjuk, hogy kivel beszélgetünk és ki hall még minket, kit mibe avatunk be. De a szó még ott is elszáll. " Igaz, de tanúvallomással rekonstruálható. "Az internet nyilvános blogjain és fórumain viszont a magánszféra (privacy) és a szabadság védelmére a névtelenség a legegyszerűbb eszköz" Az lehet, de az igazság és mások jó hírneve védelmére nem. Aki mond valamit, az vállalja is a felelősséget azért, amit mond. Ha valaki kiritkus véleményt fejez ki, akkor azt támassza alá személyeskedéstől és sértő megjegyzésektől mentes érvekkel. Ha valaki tényekre hivatkozik, akkor ellenőrizze le, hogy azok valóban tények.
Agnieszka
2014. október 18. 00:00
Kimondottan nem szeretném tudni, ki Aristo, Blognyeső és így tovább. Aristo cikket írt, és? Már sokat írt, szuperek, mitől lenne jobb, ha a saját nevével írná? Ő dolga és ez teljesen jó így, nem a neve, a véleménye, a mondanivalója a lényeg!
Zsusztina
2014. október 17. 17:56
Egyetértek az írással, kivéve, hogy olyan irányba haladnánk, hogy lassan nem merjük leírni a gondolatainkat. És két dolgot fűznék még hozzá: 1. A választott név többet mond rólunk, mint az anyakönyvezett nevünk. 2. A megmondóembereknek el kell fogadni, hogy sok esetben a "civil" blogozók, kommentelők érdekfeszítőbb írásokat prezentálnak, mint a hivatásos megmondóemberek.
Apáczai
2014. október 17. 17:47
Aki a fórumon a nevével vagy etnikai hovatartozásával ad nyomatékot a mondandójának, az vélhetően nem az érvekkel, hanem a nevével próbálja fémjelezni a mondandóját, állításait. Már pedig tudjuk, hogy az "akadémikus" jellegű tekintélyre épülő érvelés nem sokat ér. Miután neve annak van, akinek a nevét a médiában beviszik a köztudatba, és annak nincsen, akinek nevét elhallgatják. Függetlenül attól, hogy mit, és függően attól, hogy miért-kiért szólal meg. Kiknek az érdekeit képviseli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!