Ma is zajlik Tokaj reformkora

2014. április 14. 09:32

Tokaj a nagy szerelem. Ebben szeretnék naprakész lenni. Elkoptatott klisé, hogy aki mindenben jó, az semmiben sem jó. Hiszek abban, hogy specializálódni kell.

2014. április 14. 09:32
Ripka Gergely
Wine Flow

Milyen elv alapján válogattad össze az ajánlott borászatokat?

Alapvetően én a bort nézem. Ebbe a kalauzba azok a pincék kerültek be, akik a rendszerváltás óta tudtak mutatni legalább egy olyan referenciabort, ami izgalmassá teheti őket, akár nemzetközi porondon nézve is. Szándékosan kerülöm a hatásvadász »legjobbak« meg »top 50« jelzőket. Ez csupán egy pillanatfelvétel, a legizgalmasabb kortárs pincékről, de a többi szereplő ugyanolyan fontos (lehet) a borvidéken. Ez egy közösség, melynek minden szereplőjének szól a kalauz, ám hiteles és megbízható forrás csak akkor lehet, ha valós elvárások mentén szelektálunk. Amint utaltam rá, nem fér már bele, hogy egy új-zélandi, kanadai, soproni borturista a Szerelmi pincesoron még Bott Juditék előtt beüljön a kocsijába és könnyek között elhajtson három bor kóstolása után.

Milyen volt a kalauz fogadtatása, akár a borászok, akár a fogyasztók részéről?

Zavarba ejt néha, hogy szinte csak pozitív kritikát és még több kedves méltatást kapok. Álmaimban nem hittem volna, hogy ilyen nyitottsággal fogadják az emberek, s bár az utolsó hetekben úgy döntött a kiadó, felével emeli a tétet, így is egy bő hónap alatt gyakorlatilag kiment tőlük az összes kötet. Ugyanakkor én is tisztában vagyok a gyenge pontokkal, a print mindig más (és bizony a mai napig sokkal nagyobb impakt faktorú), mint az online tartalom. Rengeteget tanultam, és ez alakítja majd a jövőbeli soraimat is. Persze volt borászat, aki sokkal több méltatást várt volna… Természetesen az ilyet is meg kell hallanom. De engem momentán jobban megérint, hogy az angol nyelvű rész szélesebb közönséget találjon magának, remélem, ez is erősödhet még. Minden vélemény érdekel.

Mik a jövőbeli terveid? Még jobban ráállsz Tokajra és évente kiadsz egy újabb, bővített kiadást és/vagy esetleg más borvidékeket is igyekszel majd hasonlóképp feldolgozni?

Most Tokaj a nagy szerelem. Ebben szeretnék naprakész lenni. Elkoptatott klisé, hogy aki mindenben jó, az semmiben sem jó. Hiszek abban, hogy specializálódni kell (mondhatnék neveket arra vonatkozóan, ki ma a legnaprakészebb Somló vagy Badacsony ügyben…, – a többi borvidék ugyanúgy igényelne hasonló kiadványokat, remélem lesz, aki fölvállalja azt is). Szeretnék naprakész maradni Tokaj ma is zajló reformkorában (ott van Tállya a rengeteg első osztályú termőhellyel, vagy Takács Lajos hazatérése, Mádon pedig mintha felgyorsult volna az idő folyása is). Nagyon inspirál a mai napig ez a sok sztori. Ha tudom követni az eseményeket, akkor lesz frissített kiadása a kalauznak.

Biztosan nem évente. Erről még korai is beszélni. A kalauz még csak most dugta ki a fejét a földből. Dolgozni fogok rajta, hogy a kis palánta minél nagyobbra nőjön, és értékálló, hiteles referenciája lehessen egyszer Tokaj-Hegyaljának. A saját kis blogom ugyanúgy szerelemgyerek, amivel sok időt töltök. Szándékosan nem toltam soha senkinek a képébe, így pont ahhoz a szűk közönséghez jut el, amely valóban érti, értékeli a gondolataim, nem is akarnám ezt görcsösen bővíteni semerre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. április 20. 08:46
Kenyeret és húst (szerencsére) többen fogyasztanak és termelnek, mint alkoholos italokat, mégis a borászokat szolgálja a média, nem a pékeket. Nem a henteseket és a cukrászokat. Miféle lobbi ez? Kiknek a biznisze viszi el ebbe az irányba az agymosást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!