Jogos-e a jogvédelem?

2013. augusztus 19. 11:10

Csodálkozom, hogy a különböző kisebbségi csoportok (mint a homoszexuálisok) mintájára a színvakok és színtévesztők még nem ébredtek öntudatra és nem szervezkednek.

2013. augusztus 19. 11:10
Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum

„Nemrég olvastam egy perről, melyet Svédországban egy férfi oktató indított egyetemének vezetősége ellen. Az egyetemi döntéshozók ugyanis az egyik tanszékre egy hölgyet neveztek ki, holott a szintén pályázó férfi érdemei nyilvánvalóbbak voltak. Hivatkozási alapul a női kvóta szolgált. Hasonló perek vannak szép számmal az Egyesült Államokban is, ahol az »affirmative action« elve (mely a pozitív diszkriminációnak felel meg) az afrikai eredetűeknek biztosít arányos kvótát.

Csodálkozom, hogy a különböző kisebbségi csoportok (mint a homoszexuálisok) mintájára a színvakok és színtévesztők még nem ébredtek öntudatra és nem szervezkednek. A társadalmi kommunikáció gyakran a színek nyelvén történik, a közlekedéstől kezdve a villamos-vezetékekig. Ezáltal a színvakok diszkriminálva vannak. Nem lehetnek sem pilóták, sem mozdonyvezetők, sem szobafestők. Még csak abban sem biztosak, hogy mikor kell bevenniük a sárga pirulát vagy a kék orvosságot. Kétségtelen joguk lenne arra, hogy ne színek alapján kommunikáljanak velük, de itt is megvan a közösség joga, mely ennek határt szab. Ki merne egy színvak pilóta gépén utazni? Tehát ismét egyensúlyt kell találnunk a színvakok jogai és a társadalom irányában fennálló kötelességeik között.

A jogvédelem jogos, de nem mehet sem a közösség, sem az egyenlőség elvének rovására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy vélemény
2013. augusztus 19. 20:51
Sokkal komolyabb társadalmi kérdés ez, mint hogy ezzel a "humorosnak szánt" de igencsak gyatra színtévesztő példával lehetne elbagatellizálni és felvenni a cikkért a gázsit. Akkor már hasonlóan gyenge ötletként: miért nem jelentkezhet szoptatósdajkának egy férfi,vagy sztiptiztáncosnőnek egy magát nőnek érző homoszexuális férfi.
Taxin
2013. augusztus 19. 19:15
Az igazi kisebbség az épkézláb, épelméjű, normális szexualitású törvénytisztelő.
incze
2013. augusztus 19. 19:08
"Csodálkozom, hogy a különböző kisebbségi csoportok (mint a homoszexuálisok) mintájára a színvakok és színtévesztők még nem ébredtek öntudatra és nem szervezkednek." Azért csodálkozol, rezsőrudi, mert egyrészt igenis szervezkednek (és jól teszik, mert senki az ő problémájukat érzékelni nem tudja, és képviselni nem fogja heleyettük), másrészt az ilyen szervezkedést nem körberöhöhögni kell a tájékozatlan ostoba középszer rinocéroszbőre mögül, hanem támogatni, de legalábbis nem röhincsélve gáncsolni, pöcsfej. Nem kívánom, hogy tolószékbe kényszerülj, művesés legyél, autista fiad legyen, etc., bár nagyon megérdemelnéd, hogy megtudd, mire jut ilyen szervezetek magában a Zember.
WLaci
2013. augusztus 19. 12:36
Szerintem üljön vissza az iskolapadba a professzor úr, és akkor talán megérti, amiről ír.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!