Borrendszerváltás

2012. november 25. 21:32

Kiderült, hogy az agyonhordózott, tanninhangsúlyos borok nem keresettek már a világban. Könnyebben érthető borokat keresnek, és Villány erre is tökéletesen alkalmas.

2012. november 25. 21:32
Mészáros Gabriella
A kárpitos lánya

„A Duna borrégió számára a legjobb szerep az lenne, ha tiszta ízű, egészséges szőlőből készült, könnyű, étkezéshez kínált borokat adna kadarkából, portugieserből, kékfrankosból, Irsai Olivérből, cserszegi fűszeresből. De nem ezekkel a borokkal kell a világ nagy borkiállításain bemutatkoznunk. Hanem olyanokkal, amelyek a világ más szegletében meg sem közelítik azt a minőséget, amit a magyar példa tud. Egyértelmű, hogy a természetes édes borok terén Tokajnak nincs versenytársa. Az más kérdés, hogy ezt a potenciált, hogyan tudjuk érvényesíteni. Bármilyen természetes édes borral kóstoljuk is össze, nem kérdés, hogy ezzel az egyensúllyal, koncentrációval és egyediséggel egyetlen más borvidék nem tud versenyezni a világban.

De sok, vulkánon termett száraz fehér borunk, vagy az egri területek száraz fehér borai, szintén kiemelkedőek, nem beszélve a badacsonyi, csopaki gyönyörűséges rizlingekről, szürkebarátokról, kéknyelűkről. Ezekkel érdemes komoly helyeken megjelenni. Az más lapra tartozik, hogy kevés van belőlük. Ezen boraink számára meg kell találni azokat a helyeket a gasztronómiában, ahol magas színvonalon - árán és értékén - lehet őket bemutatni és értékesíteni. A legelitebb kategóriában!

Vörös boraink közül egy szép szekszárdi kadarka, vagy egri-, szekszárdi bikavér zseniális márka lett volna, ha nincs az a szerencsétlen negyvenévnyi törvényen kívüli állapot. Érthető, ha a termelők nem rajonganak azért, hogy Egri Bikavér néven hozzák forgalomba a boraikat, amíg négyszáz forintos bikavéreket lehet kapni a boltokban. A két-, illetve háromszintű Bikavér szabályozás fog majd ezen segíteni. Bízzunk benne.

De mire a svéd, vagy a norvég piac megérti, hogy bikavér név alatt komoly borok is kaphatók, addig eltelik még néhány év, vagy évtized. Villányi tanninhangsúlyos boraink és ezek termőhelyeinek sorsa is jó irányba fordult. Kiderült, hogy az agyonhordózott, tanninhangsúlyos borok nem keresettek már a világban. Könnyebben érthető borokat keresnek, és Villány erre is tökéletesen alkalmas. Az egyediségnek kell előtérbe kerülnie, a különleges talajadottságokkal színesített fajtakarakterrel. Sok komoly villányi pincészet fordult már a kiegyensúlyozottabb, gyümölcsös borok felé. A hordóhasználatot és a szüreti időpont megválasztását viszont még jobban át kellene gondolni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 10:15
Az Egri Bikavér mélyrepülését a hegyközség okozta. Engedélyezett olyan borokat ezzel a névvel ellátni, amelyek felbontás után a WC-ben végezték. Nem véletlen 400 Ft körülire akciózzák az áruházak (ennyiért nem lehet bort előállítani). A másik hiány a könnyű olcsó homoki fröccsbor, jellemzően a Siller.
civilina
2012. december 02. 23:31
Szoktam mondani, nekem még nem gyártottak a világon olyan alkoholt, ami ízlene. Ezért aztán a borhoz sem értek. De, érdekes, ha véletlenül egy szupermarket boros gondolái közé keveredek, a rozé borok látványától folyni kezd a nyálam. Bocsi!
RAMBO
2012. november 26. 11:27
A szekszárdi borvidéken kizárólag az segítene, ha teljesen új fajtákkal újragombolnák a kabátot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!